Лапа озвучив причину спалаху АЧС в Україні

11 травня 2016 76 0
В Україні спалахи АЧС повністю локалізувати не вдалося
www.mukachevo.netВ Україні спалахи АЧС повністю локалізувати не вдалося

В Україні спалахи Африканської чуми свиней (АЧС) повністю локалізувати не вдалося, заявив в інтерв’ю «АПК-Інформ» голова Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа.

За його словами, у квітні знову зафіксовано два випадки в Одеській області.

«Але можу сказати, що служба працює досить ефективно. Усі випадки локалізуються, у нас є підтримка регіональної влади у вирішенні цієї проблеми, і у більшості областей вже є розуміння того, що досить важливо, коли представники всіх компетентних органів виступають консолідовано по локалізації вогнищ захворювання», — зазначає він.

Володимир Лапа додав, що всі заходи проводяться за допомогою рішення державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

«Якщо говорити про виникнення АЧС, причина, у першу чергу, у культурі виробництва свинини. Про виконання в домогосподарствах ветеринарних і санітарних вимог взагалі говорити не доводиться. На жаль, на більшості невеликих товарних ферм також зараз не повністю виконуються ветеринарно-санітарні вимоги щодо утримання свиней, тому я думаю, що перед нами великий блок робіт, пов’язаних не стільки з ефективністю контролю, скільки з роботою на попередження, у тому числі на роз’яснювальну кампанію, щоб роз’яснити, порадити і змусити виконувати вимоги, оскільки мова йде не просто про бізнес окремо взятого господарюючого суб’єкта, це ризик, який у разі поширення стане ризиком національного масштабу», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus