Ціни на овочі сягнуть дна

16 травня 2016 102 0
Ціни на овочі досягнуть дна на початку осені
ua-ekonomist.comЦіни на овочі досягнуть дна на початку осені

Ціни на овочі досягнуть дна на початку осені, коли на ринок почне масово надходити продукція нового врожаю, пише Zaxid.net.

Утім, можливі й періоди подорожчання, якщо раптом погіршиться погода, або коли ранні овочі вже закінчаться, а плоди середнього терміну дозрівання ще не потраплять у продаж.

Сезонне зниження цін на овочі почалося ще у другій половині квітня. А на початку травня стався справжній обвал. Як пише проект «АПК-Інформ: овочі та фрукти», за перший тиждень травня вартість плодоовочевого кошика впала відразу на 20,6%, що стало найбільш різким зниженням за 2016 р. При цьому за останні три тижні плодоовочева продукція подешевшала вже на 43,5%.

Утім, після масової появи на ринку ранніх овочів ціни будуть падати плавно через наявність минулорічних запасів. Особливо багато цибулі і картоплі. Тому навіть обмежена пропозиція молодої картоплі не дає можливості утримувати високі розцінки.

Особливо помітно дешевшають тепличні овочі — огірки і помідори. Наприклад, тепличні томати за два тижні впали у ціні майже у 1,5 рази.

Поки що на ринку пропонується лише теплична продукція, але в червні-липні вона почне конкурувати з товаром відкритого ґрунту. Це і буде початком сезону суперзнижок.

«До вересня-жовтня 2016 р. ціни досягнуть свого мінімуму, який може опинитися на 50% нижче, ніж рік тому, особливо по моркви, цибулі та капусті», — зазначає гендиректор компанії «Агроаналіз» Вадим Дудка.

З сезонних овочів (помідори, огірки, перець, баклажани) мінімум цін очікують у червні-серпні. Але їх вартість все одно буде вище середньої. Як пояснює Вадим Дудка, фермери зробили ставку саме на овочі борщового набору, а закупівлі насіння перцю, огірка, помідора і баклажана зменшили, тож надлишок пропозиції по цих позиціях не очікується.

Втім, як зазначає Тетяна Гетьман, майбутній врожай залежить від погодних умов. А відповідно, можуть коригуватися й ціни.

Виконано за допомогою Disqus