ДП Конярство України перетворилося на великий агрохолдинг — думка

17 травня 2016 98 0
Олексій Зубрицький, заступник голови робочої групи Мінагропроду з питань приватизації
latifundist.comОлексій Зубрицький, заступник голови робочої групи Мінагропроду з питань приватизації

Для утримання півтори тисячі коней на ДП «Конярство України» використовується 43 тис. га орної землі, з яких половина не представляє цінності для селекції, заявив у своєму блозі на Аgropolit.com заступник голови робочої групи Мінагропроду з питань приватизації Олексій Зубрицький.

У підприємство входить 14 філій, 11 конезаводів і 3 іподроми. Навіть побіжного погляду достатньо, щоб прийти до висновку — для утримання такого поголів'я господарство надлишкове. Для розвитку і підтримки конярства держава вигадала нескладну схему: передала підприємству найцінніший актив — орну землю, доходи від якої, по ідеї, повинні покривати витрати на благородну справу — збереження унікальних напрацювань вітчизняних конярів.

Потенційний дохід від 43 тис. га перевищує 100 млн грн просто при здачі землі в оренду і може вирости вдвічі при грамотному господарюванні. З урахуванням того, що реальні витрати на утримання такого поголів'я не перевищують 20 млн грн щорічно, підприємство повинно просто нести «золоті яйця» для бюджету країни. На ділі ж воно хронічно збиткове, кредиторська заборгованість перевищує 100 млн грн, 2014 р. закінчило зі збитками 1,5 млн грн, за минулий показало невеликий прибуток.

Свого часу аналітиків Мінагропроду шокувало, що власне розведення коней займає у бізнесі підприємства незначну частину, 4-6%, навіть свинарство і ВРХ займають втричі більшу частку у 10-15%. Основною діяльністю є рослинництво 60-80%.

Не дивно, середня вартість реалізації породистих коней згідно зі звітністю складає 8 тис. грн, при собівартості 60 тис. грн. Продаж коней свідомо збитковий, а за підсумками аудиту у 2012 р. підприємству взагалі рекомендували продати 50% поголів'я як ті, що не представляють племінної цінності. Під прикриттям розведення коней «Конярство України» перетворилося на великий агрохолдинг, що розводить корів і свиней, висаджуючи соняшник і ріпак.

Виконано за допомогою Disqus