Фермери недооцінюють потенціал жита — експерт

18 травня 2016 101 0
Жито — універсальна культура
kurkul.comЖито — універсальна культура

В Україні жито має високий потенціал, про це в ексклюзивному інтерв'ю Кurkul.com сказав завідувач лабораторії селекції та генетики озимого жита Харківського Інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва Дмитро Єгоров.

«Усіх, хто до нас звертається за насінням жита, я запитую, для якої мети вони його будуть вирощувати. Тому що сфера використання цієї культури досить широка. Воно може бути і сировиною для виготовлення біоенергетичних ресурсів, тобто для виробництва біогазу, крохмалю, солом’яних пелет, які стають все популярнішими завдяки розвитку джерел альтернативної енергії і т.д. У радянські часи з жита робили оцет, а зараз ця технологія померла», — сказав він.

Читати по темі: Дмитро Єгоров: рентабельність вирощування жита становить 900-1200%

За його словами, справжній житній хліб не вражається пліснявою і хлібною паличкою. Також жито прекрасно підходить для відгодівлі тварин. У Німеччині та Польщі це нормальна практика. Під час збору врожаю виходить 6 т соломи з 1 га.

«Можна робити пелети, ми готові надавати сировину, але ж ніхто у нас поки не цікавиться такими методами господарювання», — зазначив він.

Також додав, що найцікавіше, що у цьому ланцюжку від селекціонера жита до людини, яка вживає житній хліб або використовує його як сировину для виробництва альтернативної енергії, кожен буде заробляти гроші.

«До речі, ми в Інституті нещодавно зробили для себе ще одне відкриття – з жита виходить дуже смачна, а головне дієтична крупа. Її особливо можуть оцінити жінки, які слідкують за фігурою, тому що житня крупа некалорійна, але дуже ситна», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus