Полтавщина має великий ресурс для органічного виробництва

18 травня 2016 40 0
Який потенціал Полтавщини в органічному виробництві?
vidomosti-ua.comЯкий потенціал Полтавщини в органічному виробництві?

Полтавська область має величезний ресурс для органічного виробництва, повідомляє «Урядовий кур'єр».

На Полтавщині, де найбільше у країні сіл і хуторів (майже 1800), у яких проживає 38% населення області, після розвалу колгоспів у користування різним агроформуванням перейшло 18 млн га ріллі. Ще 11 млн га орної землі перебуває в особистих селянських господарствах.

Не бракує в області й органічних добрив, бо тут нарощують поголів’я худоби.

За даними віце-президента Полтавського товариства сільського господарства Тетяни Корост, у громадському й приватному секторах області утримується приблизно по 60 тис. корів. Є на Полтавщині й кваліфіковані кадри, якими забезпечує Полтавська державна аграрна академія.

Натомість, за словами директора департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації Сергія Фролова, тільки 11% полтавських селян зайняті у секторі виробництва сільгосппродукції. Бо люди не знають, як на цьому можна заробляти. Маючи землю, не вміють нею належно розпорядитися. Адже не поінформовані щодо цього. Тож владі потрібно більше працювати з людьми з цього питання.

В області є яскравий приклад успішного ведення органічного виробництва в ПП «Агроекологія» Шишацького району, засновник якого Герой України Семен Антонець. У це господарство за досвідом приїжджають з усього світу. І покупці із-за кордону не скупляться викладати за їхню здорову продукцію євро і долари. Цей досвід треба поширювати.

Сергій Фролов каже, що їхній департамент працює над цим. Розвиток органічного виробництва, його пропагування серед населення буде провідним напрямом обласної спеціалізованої програми, розрахованої на період до 2020 р. Її проект винесуть на найближчу сесію обласної ради. Документ орієнтований на розвиток і підтримку малого та середнього бізнесу. Адже 80% фермерських господарств області невеликі. Більшість із них орендують у середньому майже 100 га землі.

Виконано за допомогою Disqus