Дощі і відсутність спеки зіграли на руку черкаським аграріям

20 травня 2016 68 0
На Черкащині склалися сприятливі погодні умови для майбутнього урожаю
Latifundist.comНа Черкащині склалися сприятливі погодні умови для майбутнього урожаю

На Черкащині раннє відновлення вегетації і достатня кількість тепла весною зумовили прискорений розвиток озимини, тому на півтора-два тижні раніше настала фаза колосіння, яка триває й зараз, повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, пише прес-служба Черкаської облдержадміністрації.

За його словами, на окремих полях області посіви озимої пшениці загущені. Надмірна ґрунтова волога представлятиме небезпеку для загущених та високорослих хлібів, для яких існуватиме загроза полягання. Також при вологозапасах понад 150 мм посилюється розвиток хвороб.

«Назвати конкретні цифри врожайності поки що не можна, оскільки врожай сформовано приблизно на 60%, а прогноз урожайності озимих хлібів буде розрахований агрометеорологами центру у кінці травня», — зазначив він.

Також додав, що за останні 10 діб у деяких районах Черкащини вже випало 1,5 місячної норми дощу. Не виключено, що на окремих полях сильні дощі у супроводі граду та шквалів могли завдати шкоди сільгоспкультурам. Однак, у межах області таких площ не багато.

«Травневі дощі при відсутності спеки, є запорукою доброго врожаю зернових колосових культур, добрим стартом для наростання вегетативної маси трав та розвитку пізніх культур. Одночасно, помірно тепла волога погода є надзвичайно сприятливою і для розвитку бур’янів та грибкових хвороб на рослинах. Тож необхідно подбати про захист врожаю», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою