Стандартам ЄС відповідає 30% українського молока

19 травня 2016 95 0
Кооперативи є панацеєю у розвитку молочної галузі
samara.milknet.ruКооперативи є панацеєю у розвитку молочної галузі

Європейським стандартам відповідає майже 30% українського молока, тому про потужний експорт вітчизняної молочної продукції в ЄС наразі не йдеться, повідомляє «Урядовий кур’єр».

У структурі українського ринку 72% молока виробляють в індивідуальних господарствах, де утримують менш ніж п’ять корів.

«Вони виробляють молоко переважно другого гатунку, понад половина його — несортове. Низька якість через ручне доїння, тому що під час перевезення й на місці молоко не охолоджують. Узимку його мало, тож дефіцит продукту на ринку спонукає місцевих переробників купувати будь-яку білу рідину. У родинах, де тримають 1-2 корови, молоко не є основним джерелом доходу, тому господарі не зацікавлені вкладати кошти в якість і гігієну», — наголосила директор департаменту закупівель компанії «Данон» в Україні Ірина Кухтіна.

Розбудова сімейних ферм у складі молочарських кооперативів — один із шляхів сприяння розвитку молочної галузі. Досвід запроваджених на Дніпропетровщині спільних міжнародних проектів, спрямованих на розвиток сімейних ферм у складі сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, показав, що саме у цих господарствах вищі і якість молока, і продуктивність корів. Адже за якістю молока тут ретельно стежать на всіх етапах виробництва.

У кооперативах та на сімейних фермах, обладнаних сучасними системами доїння й утримання худоби, працюють молокопункти з охолоджувачами і міні-лабораторіями якості. У ці молокопункти щоденно здають молоко й інші жителі села (за умови, якщо воно відповідає всім нормам). Продукцію поставляють переробнику, який доплачує фермерам за якість.

Виконано за допомогою Disqus