Фермерам cкладно брати землю в оренду на 12-15 років — думка

19 травня 2016 84 0
З якими проблемами у питанні землі найбільше зіштовхуються фермери?
kurkul.comЗ якими проблемами у питанні землі найбільше зіштовхуються фермери?

На сьогодні основна складність при виділенні землі для ведення фермерського господарства — узгодження з місцевими радами, сказав голова фермерського господарства «Меринос Захід» Дмитро Огньов, повідомляє «Високий замок».

«Це катастрофа. Якщо сьогодні район та область готові виділити землю, то у селі принципово стоять – «ні, бо це наше». Хай краще заростає борщівником і змії повзають, але не віддамо», — зазначив він.

Також додав, що бувають дуже неприємні ситуації.

«Наприклад, в одному селі сказали, що готові виділити ділянку, але ми маємо зробити шматок дороги і поставити вікна у школі. Ми робимо дорогу, ставимо вікна. А вони кажуть — це тільки початок… далі — нові умови. Інша проблема — розпайовані землі», — зазначив він.

За його словами, аби щось вирощувати на землі, її треба брати в оренду щонайменше на 12-15 років. Але люди хочуть віддавати лише на рік.

Читати по темі: Дмитро Огньов: Ми повинні ставити за мету нагодувати свою націю здоровою їжею

«У мене був випадок, коли ми взяли в оренду землю, яка багато років не оброблялась. Загнали техніку, викорчували корчі, переорали, пройшлись дисками. Загалом вклали в ділянку десь $30 тис. І коли поле вже було готове, люди прийшли і позабивали свої палі. Звичайно, не усі такі, але достатньо двох-трьох таких хитрих пайовиків, які мають паї посередині ділянки, і все, ти не можеш обробляти це поле», — сказав Дмитро Огньов.

На його думку, основна маса пайовиків через них страждає. Так само з сільськими громадами – більшість хоче, аби у селі щось змінювалось, з’являлась хоч якась робота.

«Але завжди знаходяться кілька осіб, які колотять воду. Мовляв, у нас хочуть забрати землю. Як забрати? Земля ж в оренді, продати її не можна», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus