Перші базові кроки по реформуванню НААН — Мірошниченко

27 травня 2016 88 0
Іван Мірошниченко, народний депутат України, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин
agropolit.comІван Мірошниченко, народний депутат України, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин

Національну академію аграрних наук України (НААН) потрібно реформувати, заявив народний депутат України, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошниченко, повідомляє Аgropolit.com.

«Там відбуваються такі цікаві й банальні речі, як і з будь-якими іншими державними підприємствами. Вони переходять із рук в руки, керівництво змінюється, а їхня капіталізація, фінансовий результат і ефективність – на нулі. Тому реформа потрібна у будь-якому разі», — зазначив він.

За його словами, існує низка факторів, чому НААН складно бути ефективною. Перше – велика кількість земель перебувають у розпорядженні третіх сторін, які працюють на різних умовах договорів. НААН сама по собі далеко не така технологічна структура у плані промислового виробництва. Друге – фінансування. Третє – ефективність менеджменту.

«Чому ці треті сторони теж неефективно працюють? Дуже часто якість контрагентів визначається ступенем їхнього впливу. Крім цього, у законодавстві є серйозні обмеження, які не дозволяють вибудовувати довгострокові відносини учасників. За чинним законодавством вони мають право підписувати угоду на спільну діяльність на один рік, що явно не найкращий інструмент – подвійна бухгалтерія й обліки. Або працюють за договорами – за ставкою матеріально-технічного обладнання», — сказав він.

Також додав, що тобто працювати у таких умовах – це не довгострокова перспектива і стратегія. А про капітальні інвестиції не може бути й мови. Навіть за наявності хорошого менеджменту, без законодавчих змін нічого не буде. Уся історія повторюється щороку.

«Що потрібно робити? Перші базові кроки: провести аудит договорів. Я впевнений, що робота з різними третіми сторонами створила значну заборгованість кожного підприємства. Другий крок – необхідно НААН розбити за кластерами та напрямками подальшого стратегічного розвитку і структурування», — вважає Іван Мірошниченко.

На його переконання, окремий блок пов'язаний із виробництвом насіння, селекції

«Це ми не повинні втратити. Йому потрібно надати всі необхідні ресурси, розібратися в авторських правах. Потрібно структурувати спільну діяльність із хорошими західними партнерами. Це не обов'язково повинні бути інститути, можуть бути й підприємства. Можливі спільні бренди та розробки. Слід розуміти, що такі напрямки – це наші переваги. І тут є платформа для співпраці. Далі – племінна справа, від якої мало що лишилося. Це окрема група підприємств, яка потребує держпідтримки. Все, що стосується рослинництва – там багато надлишків і землі, яку потрібно віддати за принципом розпаювання. Все, що не потрібне й неефективне, потрібно віддати, за тим же принципом, що і ГП», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus