На Черкащині цукровий завод ріжуть на металобрухт

2 червня 2016 136 0
Пальмірський цукровий завод-шеститисячник простоює вже четвертий сезон
zolotonosha.ck.uaПальмірський цукровий завод-шеститисячник простоює вже четвертий сезон

Пальмірський цукровий завод простоює вже четвертий сезон, пише «Золотоноша».

Раніше на ньому працювало 800 працівників, а зараз — 51. Це ті люди, які забезпечують консервацію підприємства. Попередній власник — фірма «Кернел» — виставила його на продаж.

Тривалий час підшукували покупця. Тепер такий знайшовся — його купила фірма «Біогазінвест» із Рокитного Київської області, з групи компаній АгроСПП. Тепер новий власник придбаним майном розпоряджається на свій розсуд.

Завод демонтують. Уже розібрали бетонні плити на кагатному полі, ріжуть обладнання. Селищем зранку й до вечора гуркочуть навантажені брухтом автомобілі. Демонтують завод найняті робітники й навіть дивуються, чому місцеві не стають на захист свого заводу.

«Це вже чужа власність, навіть фірма «Кернел» не має до неї відношення, бо ж свої акції наші люди продали. Люди роз’їжджаються шукати роботу у Києві чи Черкасах. А ще ж на заводі зав’язана інфраструктура селища — водопостачання, газ. Якщо завод поріжуть — селище залишиться без води? От і втратили люди спокій. Зібравшись на позачергову сесію, прийняли й направили кілька звернень і до районної та обласної влади, у Київ, а також новому власнику. Щоправда, представник нового власника пообіцяв, що вони зроблять систему подачі води й каналізацію, але пообіцяв усно», — пояснює сільський голова Вознесенського Олександр Титаренко.

Директор «Біогазінвесту» Віктор Павліченко додав, що на жаль, завод згубила втрата ринку збуту, висока собівартість і ціна на цукрові буряки. «Біогазінвест» через три роки планує запустити тут біогазову станцію.

У селищі — тиша. Роботи йдуть за високою загорожею. Планують також організувати тепличне господарство через залишки тепла при виготовлені продукту. А ще логістичний центр — об’єкт же на перехресті шляхів, проходить залізниця. Склади віддають в оренду «Астарті» — цукровій компанії, представники якої вже приїздили домовлятися.

Виконано за допомогою Disqus