Частка молока з ферм росте на ринку через кращу продуктивність корів

23 червня 2016 77 0
Виробники молока у розпачі
fermer02.ruВиробники молока у розпачі

Українські сільгосппідприємства нарощують виробництво молока при істотному скороченні поголів'я корів, повідомляє «Інфагро».

Виробництво сезонних молокопродуктів зросло, але продати їх вкрай складно, потрібен активний експорт, а імпортери не хочуть платити гідну ціну. Продавати ж товар нижче собівартості у багатьох операторів немає бажання — вони або зовсім відмовляються виробляти таку продукцію, або працюють на склад.

Червень, поряд з травнем, є найпродуктивнішим молочним місяцем в Україні. Тому сезон «великого молока» у самому розпалі, а ринку сировини досі властивий профіцит, незважаючи на те, що через кілька тижнів надої почнуть зменшуватися.

Ось тільки у цьому році країні не потрібна така велика кількість молока — власне споживання, у зв'язку з економічною ситуацією, не росте, а експорт невигідний через низькі ціни.

Темпи виробництва молока також стабільні, про це свідчить офіційна статистика.

За даними Держстату України, за п'ять звітних місяців у країні надоїли 4,04 млн т молока, що на 0,9% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Виробництво у господарствах населення традиційно скорочується (-2,5%), у той час як сільгосппідприємства показують зростання (+3,5%).

Український молочний ринок трансформується на користь товарності, частка фермерської сировини (сільгосппідприємства) росте, а збільшення у цій категорії відбувається в основному за рахунок зростання продуктивності тварин. У той же час поголів'я худоби скорочується.

На 1 червня у країні налічувалося 2,19 млн корів (на 3,6% менше минулорічного показника). Динаміка зниження практично рівнозначна для всіх категорій: -3,4% у сільгосппідприємствах і -3,7% у господарствах населення.

Виконано за допомогою Disqus