Українські аграрії починають рух до професійного козівництва — експерт

30 червня 2016 111 0
В Україні з'являються професійні козячі ферми
Kurkul.comВ Україні з'являються професійні козячі ферми

Професійне козiвництво В Україні лише починає розвиватися. На вiдмiну вiд захiдних країн, у невеличких магазинах нашої країни продукти з козячого молока можна побачити вкрай рiдко, розповідає менеджер iз роботи з ключовими клiєнтами компанії «ДеЛаваль» Юрiй Грiнченко у інтерв’ю газеті «Експрес».

«До 2015 року в Українi були непрофесійні козячi ферми, бо для того, щоб одержувати багато якiсного молока, потрiбно мати насамперед племiнну породу», — говорить Юрiй Грiнченко.

Нині в Україні вже є п'ять-шiсть професiйних козячих ферм, на 100--500 тварин кожна. На сьогодні ціна на племінних тварин з ветеринарними сертифікатами коливається в межах 300-350 євро за голову. Але слід враховувати і вартість доставки з Європи — вiд 7 до 15 тисяч євро.

«На мою думку, ефективною та економiчною цифрою для України є 200-400 кiз для однiєї ферми. Бiльше мати важко, бо в нас немає квалiфiкованих кадрiв, якi знають, як цих тварин правильно лiкувати, годувати, тому утримувати 1-2 тисячi голiв дуже ризиковано. На французьких фермах у середньому тримають по 200 голiв. Саме стiльки кiз уже дають прибуток. У Голландiї для того, щоб бiзнес окупався, але заробiтки незначнi (5 центiв iз лiтра молока), потрiбно мати тисячу голiв. Однак голландцi майже все молоко продають французам, якi, своєю чергою, роблять лише сири», — зазначає експерт.

Виконано за допомогою Disqus