В Україні перестали будувати нові молочні ферми

8 липня 2016 74 0
Інвестиції у створення одного місця на великотоварній молочній фермі досягають $10 тис.
reinner.comІнвестиції у створення одного місця на великотоварній молочній фермі досягають $10 тис.

Інвестиції у створення одного місця на великотоварній молочній фермі досягають $10 тис. (враховуючи і виробництво кормів). Тому будівництво нових ферм в Україні не ведеться, повідомили у Всеукраїнській аграрній раді, пише UBR.

Великі підприємства, які багато вклали у цей бізнес чималі гроші, ще тримаються. А ось дрібні закриваються. Населення також активно вирізає корів.

Тваринники хочуть продавати молоко по 8 грн/л, що майже вдвічі дорожче, ніж зараз.

Нинішній сезон «великого молока» (травень-червень) виявився для виробників навіть гіршим торішнього.

Як повідомляють у профільному агентстві Інфагро, у країні з'явилося зайве молоко. Власне споживання у зв'язку зі складною економічною ситуацією не росте, а експорт того ж сухого молока або масла невигідний через низькі ціни. Цю тенденцію підтверджують і самі аграрії.

Як відзначають експерти Інфагро, український молочний ринок рухається у бік товарності: частка сировини від сільгосппідприємств поступово зростає.

За даними Держстату України, за січень-травень 2016 р. в країні надоїли понад 4 тис. т молока, що на 0,9% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Виробництво у господарствах населення традиційно скорочується (-2,5%), у той час як сільгосппідприємства показують зростання (+3,5%).

Причому збільшення надоїв забезпечує в основному зростання продуктивності. Поголів'я худоби, навпаки, скорочується. Так, за станом на 1 червня цього року у країні налічувалося майже 2,2 млн корів, що на 3,6% менше торішнього показника. Падіння на 3,4% відзначено у сільгосппідприємствах і на 3,7% у господарствах населення.

Виконано за допомогою Disqus