В Україні просять встановити День садівника

10 вересня 2016 137 0
Садівники просять встановити їм професійне свято
kurkul.comСадівники просять встановити їм професійне свято

Асоціація «УКРСАДПРОМ» ініціює встановлення нового професійного свята — Дня садівника України. Таке рішення було прийнято на позачергових зборах членів Асоціації, пише прес-служба «УКРСАДПРОМу».

«За нашими підрахунками сьогодні у галузі зайнято близько 1 млн осіб, що працюють не тільки задля достатку своїх родин і добробуту рідних сіл. Важка праця фахівців садівничої галузі є запорукою процвітання всієї України», – відзначив голова Асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка.

За словами експерта, садівництво залишається найбільш трудомісткою сферою агропромислового комплексу. Адже більша частина роботи по створенню та догляду за плодовими насадженнями виконується вручну. У садівництві працюють як чоловіки, так і жінки. У деяких регіонах це — єдина галузь сільського господарства, де створюються нові робочі місця.

Галузь характеризується не тільки наявністю великої кількості трудових ресурсів, але й потужним науковим потенціалом: у країні функціонують академічні університети та багато освітніх закладів.

«Сільськогосподарські вузи різних форм акредитації мають кафедри садівництва. Особливий внесок у конкурентоспроможність та розвиток галузі вносять: Інститут помології ім. Л.П.Симиренка НААН, Уманський національний університет садівництва, Інститут садівництва НААН України», — відзначив він.

Нове професійне свято підвищить мотивацію не тільки садівників, але й працівників наукової галузі, впевнені в Асоціації.

«Свято зміцнить спільність людей причетних до вирощування садів, на національному та місцевому рівнях стимулюватиме зацікавленість всіх гілок влади в вирішенні проблем садівництва, стане додатковим імпульсом для розвитку місцевих громад по всій Україні», — наголосив він.

Відзначення професійного свята пропонується приурочити до актуальних у садівництві подій. Зокрема, збору врожаю (остання неділя жовтня), цвітіння садів (остання неділя квітня) чи Яблучного Спасу.

«Час проведення нового професійного свята наразі обговорюється широким загалом», — підсумовується у повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus