На ринку молока назріває ціновий бум

13 вересня 2016 74 0
Відпускні ціни на молоко підстрибнуть на чверть
malaupa.czВідпускні ціни на молоко підстрибнуть на чверть

Тренд цінового зростання на світовому ринку дуже швидко підхопили українські молочники. Складається враження, що світові ринки скоро не будуть встигати за українським, повідомляє «Інфагро».

Так, хочеться заробити після дворічного спаду, але потрібно тверезо оцінювати купівельні можливості. Можна кивати на світову кон'юнктуру, але все ж наближається осінь і надлишків молока для експорту стає все менше.

У міжсезоння до 90% молока доведеться продавати на внутрішньому ринку, а вітчизняний покупець, здається, не готовий платити за молокопродукти на чверть більше. Саме настільки сільгоспвиробники мають намір восени підвищити відпускні ціни на молоко.

Мітинг на Хмельниччині: аграрії проти Білогірського молокозаводу

Подорожчає сировина — доведеться переробникам збільшити відпускні ціни на готову продукцію. І тут тільки «голосування гаманцем» українців може «протверезити» молочників, які увійшли в кураж. Продажі молокопродуктів можуть помітно знизитися, і не факт, що продукція з дуже дорогого молока буде знаходити належний попит на зовнішніх ринках.

Тим більше з експортом проблеми в Україні не вирішені. Втрату російського ринку не у змозі компенсувати ні нові зони вільної торгівлі, ні відкриття якихось нових країн для реалізації товарів.

Так, все більше підприємств отримують дозвіл для експорту в ЄС, кажуть, до кінця року таке право матимуть вже два десятка заводів. Але це все теорія — на сьогодні лише «Молочний Альянс» почав поставки молокопродуктів в Європу і то у невеликих обсягах.

Чиновники недавно відрапортували про швидке відкриття для України втраченого (майже десять років тому) японського ринку: «З осені 2017 р. очікується відкриття ринку Японії для молочної продукції українського виробництва — скасування карантинних заходів на молочну продукцію».

За великим рахунком і зараз українські підприємства можуть постачати певну продукцію у цю країну (тобто контракти по сухому молоку).

Виконано за допомогою Disqus