Мінфін підготував для малого бізнесу податкові канікули на 5 років

13 вересня 2016 94 0
У податковому кодексі можуть з'явитися нововведення для малого бізнесу
vlasno.infoУ податковому кодексі можуть з'явитися нововведення для малого бізнесу

Мінфін у пакеті змін до Податкового кодексу України робить наголос на податкових канікулах на п'ять років для новоствореного малого бізнесу.

Про це повідомив у своєму блозі в «Українській правді» економіст, голова ГО «Українське товариство економічних свобод», Голова ГО «Центр ефективного законодавства», заступник голови «Української аграрної асоціації» Мар’ян Заблоцький.

Ця ініціатива настільки свіжа, що поки існує лише у вигляді презентації.

«Тим не менш, пропоную подивитися на неї детальніше. Ось що, наразі, пропонується: податкові канікули для новостворених підприємств (на 5 років). Новостворені підприємства отримують вибір, на якій системі краще працювати — на загальній в умовах канікул, чи на спрощеній зі сплатою єдиного податку», — зазначив він.

Також, за його словами, пропонується «Звільнення від оподаткування податком на прибуток суб'єктів малого підприємництва, які відповідають певним критеріям».

«Не хочеться огульно критикувати Міністерство фінансів, адже більшість ідей Мінфіну, викладених в робочих версіях законопроекту, дійсно заслуговують на підтримку. Але всі ці «податкові канікули» наразі виглядають як поганий експромт. Виникають питання: що Мінфін хоче стимулювати? Створення нових підприємств чи створення нових юридичних осіб? Яким саме «певним критеріям» мають ці підприємства відповідати?», — зазначив він.

Також додав, що вся історія існування Податкового кодексу України каже, що подібні «інструменти стимулювання» на практиці призводять лише до створення податкових лазівок для вже існуючого бізнесу або нечесної конкуренції між старими і новими компаніями.

«Таким чином Мінфін не спрощує, а ускладнює податкову систему в Україні. Більше того, чим більше виключень та пільг ми вводимо до Податкового кодексу, тим далі ми відходимо від єдиних ставок для всього бізнесу та унеможливлюємо впровадження таких прогресивних інструментів, як податок на розподілений прибуток, нещодавно введений в Естонії та Грузії. Саме податок на розподілений прибуток – це найкращий спосіб боротьби із зайвими податковими перевірками і, звичайно ж, для бізнесу він більш прийнятний», — сказав він.

Однак, за словами Мар’яна Заблоцького, цей податок може працювати тільки в разі, якщо по всій країні на всі види бізнесу буде встановлена однакова податкова ставка, як і пропонував Мінфін у минулому році.

Kurkul.com у рамках проекту «Податковий АгроКонтроль» намагається зібрати об’єктивні дані та розповідає про реальний вклад аграріїв у держбюджет. Всі публікації проекту зібрані у спецтемі на нашому сайті.

Виконано за допомогою Disqus