Україні бракує референт-центру для боротьби з АЧС — експерт

14 вересня 2016 44 0
В Україні потрібно створити національний референт-центр із вивчення і профілактики АЧС
kramar.ua7В Україні потрібно створити національний референт-центр із вивчення і профілактики АЧС

На території України потрібно створити національний референт-центр із вивчення і профілактики АЧС. Про це в інтерв'ю Latifundist.com повідомляє директор Інституту ветеринарної медицини НААН України Сергій Ничик.

«Треба робити так, як це робиться в усьому світі. Потрібно створити на території України національний референт-центр з вивчення і профілактики АЧС. Є діагностика, є фахівці. Усі зацікавлені організації — це Мінагропрод і Національна академія аграрних наук. З боку президента НААН дано зелене світло. Міністерство поки не йде назустріч із цих питань. Коли створюється такий референт-центр, то вся аналітична інформація стає доступною. Це дозволить обробити інформацію і зробити висновки, щоб скорегувати термінові дії», — зазначає він.

На його думку, потрібно, щоб вчені були у складі комісій, які займаються дослідженням того чи іншого випадку, коли на місцевому рівні визначають джерело інфекції, шляхи надходження інфекції у те чи інше господарство.

«Важливо знати, як проходить епізоотичний процес (послідовне зараження здорових тварин збудником інфекції — прим. ред.). Якщо ми відсторонені від цього, то говорити про можливість зрозуміти причини такого поширення хвороби неможливо. Наприклад, у країнах Балтії або Польщі хвороба фіксується в одному місці, а через 5-8 км — в іншому. У нас одна область, через два-три дні — друга область на відстані 500 км. І так по всій Україні. Ці процеси треба зрозуміти. Цим питанням повинні займатися вчені, а Державна ветеринарна і фітосанітарна служба повинна займатися роботою з проведення вибіркового контролю на місцях і моніторингом», — наголошує експерт.

За його словами, на сьогодні це захворювання не лікується. Кілька країн серйозно взялися за розробку вакцини, але повноцінної вакцини все ще немає. Тому всі заходи щодо профілактики захворювання — своєчасна діагностика, моніторингова діагностика і кваліфіковані заходи щодо ліквідації спалаху або випадку африканської чуми. Профілактика дешевша. Тому Україні необхідний референт-центр, де б прогнозувалося розвиток хвороби. Виникнення захворювань — біологічно нормальний процес. Але як ми на них реагуємо — зовсім інше питання.

«Ми займаємося цією проблемою, але не маємо доступу до інформації. Парадокс. У нас є єдина в Україні лабораторія, акредитована Євросоюзом, є доктори і кандидати наук, але ми не маємо доступу до інформації Державної ветеринарної та фітосанітарної служби. Це ж нонсенс. При цьому ми не хочемо бути просто порадниками, а готові брати на себе відповідальність за наші висновки і рішення», — підкреслює директор Інституту ветеринарної медицини НААН України.

Виконано за допомогою Disqus