Чиновники будуть роздавати земельні ділянки по дві гривні — думка

19 вересня 2016 88 0
В Україні хочуть різко знизити оредні ставки на землю
kurkul.comВ Україні хочуть різко знизити оредні ставки на землю

В Україні можуть повернутися до практики завуальованої безкоштовної роздачі землі, впевнений юрист компанії KPMG в Україні Антон Каганець, пише UBR.

Експерт стверджує, що створити нову схему переділу угідь дозволить прийняття законопроекту №4978. У ньому пропонується зняти обмеження по мінімальній ставці оренди землі і встановлювати ціну на конкурсній основі.

На сьогодні згідно зі ст. 288.5. Податкового кодексу України річний розмір орендної плати за землю не може:

— бути меншим 3% нормативної грошової оцінки (п.288.5.1.);

— перевищувати 12% нормативної грошової оцінки (288.5.2), але може перевищувати граничний розмір орендної плати, у разі визначення орендаря земельної ділянки на конкурентних засадах (П. 288.5.3.).

Перші і третій пункти агролобісти пропонують скасувати.

Скасування обмежень за мінімальними ставками на земельні ділянки державної та комунальної власності економічно не обгрунтовані і ведуть до збільшення ризиків зловживань при передачі земель у тимчасове користування, заявив Антон Каганець.

На думку юриста, позиція авторів законопроекту (а серед них, зокрема, скандально відомий екс-голова Держземагентства Сергій Рудик) не підкріплена розрахунками завданих збитків від введення обмеження щодо мінімального розміру орендної плати та даними податкових структур по динаміці надходжень коштів за кілька років до введення обмежень і після його появи у 2014 р.

«Ініціатори змін стверджують, що прийняття у 2014 р. підвищених ставок оренди і поява граничного мінімального розміру, вдарили по землекористувачам, унеможливили оплату за користування ділянками, що призвело до зниження інтересу до оренди земель. Але в їх аргументах немає не однієї цифри. Можна написати все що завгодно, але де розкладка ДФС про зміну надходжень, перебоях з ними, оцінки тенденцій і динаміки економіки. Так обґрунтування до серйозних податковим правок не готуються», — зазначив він.

Юрист упевнений в можливості розширення поля для корупційних дій у разі скасування обмеження мінімального розміру оплати оренди і встановлення максимальної фіксованої величини орендної плати, з боку органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, яким пропонується передати право на місцях встановлювати розмір орендної плати за землю.

«Пропозиції більше схожі на лобіювання інтересів землевласників або великих землекористувачів з метою мінімізації орендної плати. Якщо вони звернуться до органів влади у конкретних населених пунктах з конкретними мотивованими пропозиціями, то немає ніяких гарантій, що ділянки не почнуть здавати, умовно кажучи, за 2 грн», — підкреслив Антон Каганець.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою