Аграріям бракуватиме 30 млрд грн оборотних коштів

21 вересня 2016 80 0
Дефіцит оборотних коштів аграріїв збільшиться близько на 30 млрд грн
azov.pressДефіцит оборотних коштів аграріїв збільшиться близько на 30 млрд грн

Дефіцит оборотних коштів аграріїв збільшиться близько на 30 млрд грн з 2017 р. у зв'язку з відміною спецрежиму ПДВ, заявила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова, повідомляє «ЛIГАБiзнесIнформ».

За її словами, доля позик фермерів у загальному кредитному портфелі банків становить 7,2%. Але за останні два роки вона зросла не на багато — на 3,9 млрд грн або на 0,2% у порівнянні з 2014 р. За цим мізером криються дві фундаментальні причини — великі гравці агроринку закредитовані під зав'язку, а обсягів виробництва і оборотів інших не вистачає, щоб обслуговувати кредит. До того ж, як правило, у них немає адекватної застави. Як відомо, земля не може бути забезпеченням по кредиту, а потрібну техніку невеликі ферми часто беруть в оренду або купують в складчину на кілька господарств в окрузі.

«В Україні працює близько 40 тис. фермерських господарств. З них 10% виробляють 90% усієї продукції. Що свідчить про досить низьку продуктивність невеликих господарств і високої концентрації ринку у руках великих агрохолдингів», — зазначила вона.

Виходить, за її словами, замкнуте коло: агро МСБ не розвивається, тому що не вистачає фінансування. А фінансування не можуть отримати, тому що не розвиваються.

«Цей букет безвиході доповнює проблема слабкого якості планування, обліку і фінансової звітності малих фермерств, що завжди було серйозним бар'єром для банків при оцінці позичальників. Адже фінансова звітність безпосередньо впливає на формальну оцінку кредитного ризику. Погана звітність позичальника веде до завищення ризику і зменшення капіталу банку», — пояснила вона.

Також додала, що при кредитуванні великих підприємств витрати на повноцінний агроаудит легко покриваються стандартними відсотками по кредиту. Для малих фермерських господарств такі витрати економічно недоцільні.

«Сьогодні банки при оцінці кредитного ризику в агросекторі приділяють більше уваги виробничим і натуральними показниками, ніж офіційній фінансовій звітності. Але слабке фінансове планування заважає фермерам приймати зважені рішення про доцільність залучення банківського фінансування», — сказала Олена Крробкова.

За її словами, значить дефіцит оборотних коштів збільшиться на суму близько 30 млрд грн. Тобто, потреба в нових кредитах буде рости.

«Щоб переломити ситуацію, необхідно створити умови, при яких фермеру стане вигідно вивести свій бізнес з тіні заради доступного фінансування для поліпшення технологій і збільшення прибутку. Одним з основних стимулів легалізації агробізнесу стане відкриття ринку землі. Це дозволить активним фермерам законно отримати у власність паї, які вони обробляють. Тоді вони будуть зацікавлені в технологічному розвитку свого виробництва і його якісне зростання. А значить в доступному фінансуванні», — підсумувала Олена Коробкова.

Kurkul.com у рамках проекту «Податковий АгроКонтроль» намагається зібрати об’єктивні дані та розповідає про реальний вклад аграріїв у держбюджет. Всі публікації проекту зібрані у спецтемі на нашому сайті.

Виконано за допомогою Disqus