Рентабельність виробництва рису впала у 2,5 рази

21 вересня 2016 49 0
Маржинальність виробництва рису в Україні впала до 80%
venividi.ruМаржинальність виробництва рису в Україні впала до 80%

Маржинальність виробництва рису в Україні впала до 80%, заявив директор Інституту рису НААН Володимир Дудченко, пише Landlord.ua.

За його словами, рисом власного виробництва Україна забезпечує себе приблизно на 30%. До анексії Криму цей показник був на рівні 70%. На півострові залишилося 30 тис. га рисових полів зі штучним зрошенням.

«У минулому році українські аграрії засіяли рисом всього 11,7 тис. га, а урожай склав не більше 62,5 тис. т. Вирощуванням рису у країні нині час займаються 25 господарств, серед них одне з найбільших підприємств — «Дослідне господарство Інституту рису НААН», — зазначив він.

На його думку, Україна має все необхідне, щоб збільшити виробництво цієї культури і з країни-імпортера перетворитися на експортера.

«Тільки у Херсонській, Миколаївській та Одеській областях рисом можна засівати 260 тис. га. Тим більше, що раніше рис був маржинальною культурою. Наприклад, у 2007/08 МР маржинальність виробництва цієї культури в Україні доходила до 200%. У той період світові запаси рису сильно скоротилися. У результаті кілька країн ввели обмеження на його експорт, а Індія — один з найбільших виробників рису — навіть почала імпортувати продукт. Зараз же ціни на сировинні товари продовжують падати, у тому числі і на рис», — зазначив експерт.

Виконано за допомогою Disqus