Аграріям виплачуватимуть допомогу за вирощування гречки і жита

21 вересня 2016 119 0
Наступного року держава має намір виплачувати допомогу фермерам на виробництво гречки та жита
zz.te.uaНаступного року держава має намір виплачувати допомогу фермерам на виробництво гречки та жита

Наступного року держава має намір виплачувати допомогу фермерам на виробництво гречки та жита, щоб збільшити площі їх посіву, повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, повідомляє Vlasno.info.

Допомогу мають намір надавати з розрахунку на 1 га. Щоправда, якого розміру вона буде, посадовець не уточнив. Такий стимул вводять, оскільки площі цих культур критично зменшились і у країні спостерігається їх дефіцит. Аграрії не сіють ці культури, оскільки на них низька ціна. Приміром в минулі роки ціна на жито становила 1,2 тис. грн, в той час як на зерно – 1,9 тис. грн.

Директор департаменту агропромислового розвитку Микола Неїлик зауважив, що про цю допомогу сам почув вперше під час наради. Але його ставлення до такого механізму не надто позитивне, адже його уже застосовували до 2008 р. і він себе не виправдав.

«Тоді виділяли 100-150 грн на 1 га і ми ті компенсації повертаємо до цих пір, коли і господарств тих уже немає. Взамін цього має бути чесна банківська система. Керівники аграрного бізнесу і їхня команда повинні брати у банку низьковідсотковий кредит – від трьох до п'яти відсотків, як це робить вся Європа. І цей кредит має бути довгостроковим – на три – п'ять років. І саме це кардинально змінило б ситуацію і у тваринництві, бурякосіянні, вирощуванні гречки. Бо це – дуже затратні галузі», — зазначив він.

За його словами, до 35 тис. грн треба вкласти у гектар і не кожен може це зробити. А дотація на гектар це шлях у нікуди.

«Минулого року також діяла програма від аграрного фонду, який закупав гречку по 15 тис. грн/т. Якщо є підтримка держави, то сільгоспвиробник, звичайно, буде сіяти. Але ще раз хочу наголосити: Вінниччина висіває 10 тис. га гречки уже протягом п'яти років. Цього нам достатньо повністю, щоб забезпечити область, оскільки для продовольчої безпеки нам потрібно 4,5 тис. т», — зазначив посадовець.

Цього року Вінниччина виробила близько 14 тис. т гречки.

Виконано за допомогою Disqus