Україна і ЄС напрацьовують план дій по боротьбі з АЧС

24 вересня 2016 28 0
Держспоживслужба спільно з європейськими колегами напрацьовує план дій по боротьбі з АЧС в Європі
ua.korrespondent.netДержспоживслужба спільно з європейськими колегами напрацьовує план дій по боротьбі з АЧС в Європі

Експерти з питань африканської чуми свиней (GFTADs) та представники Європейської Комісії, Литви, Латвії, Польщі, Естонії, Румунії, Молдови та України узгодили план дій та реагування на виклики, які стоять перед країнами у процесі боротьби з цим захворюванням. Засідання робочої групи відбулось у рамках 27-ї Конференції Регіональної Комісії Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин (МЕБ), пише прес-служба Мінагропроду.

Учасники робочої групи констатували негативну динаміку захворюваності АЧС в європейському регіоні. Основними причинами поширення вірусу є нелегальна торгівля живими свинями, неконтрольоване їх переміщення, а також питання, пов'язані з ідентифікацією та реєстрацією тварин, які утримуються у приватних господарствах.

Для боротьби з поширенням АЧС будуть застосовуватись усі можливі механізми відповідно до рекомендацій групи експертів, які відвідували кожну країну-учасника комісії з питань АЧС. В Україні Держспоживслужба активно працює над впровадженням ефективних заходів з виявлення випадків АЧС та їх запобігання.

«Уже досягнуто попередньої угоди з регуляторною службою щодо інструкції з утримання свиней, допрацьовуємо її з Мінагропродом. Також попрацюємо над інструкцією з перевезення тварин», — відзначив голова Держспоживслужби Володимир Лапа, додавши, що також потребують розв’язання питання налагодження процесу ідентифікації, відстежуванності подальшого руху не тільки тварин, а й готової продукції, контроль дикої фауни.

За словами Володимира Лапи, ці проблеми накопичувалися роками, тому їх вирішення також не може бути миттєвим, тож слід бути готовими до випадків АЧС і у наступному році.

«Це захворювання швидко не ліквідується. Але ми вийдемо на траєкторію, яка призведе до поступової локалізації захворювання АЧС», — переконаний керівник Держспоживслужби.

Довідково:

27-а Конференція Регіональної Комісії МЕБ по Європі відбувається з 19 по 23 вересня у м. Лісабон, Португальська Республіка.

У рамках Конференції заплановані двосторонні перемовини з делегаціями країн-членів МЕБ з питань епізоотичної ситуації та позиції України щодо контролю та профілактики інфекційних захворювань тварин, посилення ветеринарних служб країн-членів МЕБ, напрацювання рекомендацій у сфері здоров’я та благополуччя тварин та безпечності харчових продуктів тваринного походження, обговорення стандартів міжнародної торгівлі тваринами і продукцією тваринного походження тощо.

Виконано за допомогою Disqus