АЧС і нодулярний дерматит знищать тваринницькі ферми

27 вересня 2016 71 0
Через африканські хвороби галузь тваринництва України опиниться під загрозою знищення
danone.uaЧерез африканські хвороби галузь тваринництва України опиниться під загрозою знищення

Через африканські хвороби галузь тваринництва України опиниться під загрозою знищення.

Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час прес-конференції, де обговорювали загрозу АЧС та нодулярного дерматиту ВРХ (заразний вузликовий дерматит) для України, пише прес-служба Асоціації виробників молока (АВМ).

Член Асоціації виробників молока Валерій Колоша займається тваринництвом уже більше 15 років. Утримує близько більше 3 тис. ВРХ, з них 980 — дійне стадо. Його ПСП «Пісківське», що на Чернігівщині, виробляє молоко екстра ґатунку для дитячих продуктів харчування.

«Аби створити умови для утримання однієї корови потрібно витратити $10 тис. Постійно інвестувати чималі кошти, аби ферма розвивалася, і ми мали надої не менше ніж в Ізраїлі та США. Якщо нодулярний дерматит потрапить на територію України, то наше господарство буде практично знищене. Для його відновлення потрібно буде витратити близько 5 років. До того ж, Україна зараз і так займає в світі одне із останніх місць по споживанню молока, а через нодулярний дерматит може взагалі залишитися без молочної галузі. Тому держава просто повинна звернути увагу на цю проблему, скликати РНБО і все такий дозволити масову закупівлю вакцини. Ми її самі оплатимо, тільки дайте можливість закупівлі», — зазначив Валерій Колоша.

За словами національного експерта ФАО Віталія Башинського, нодулярний дерматит оточує Україну із заходу та сходу. Якщо зі сходу наші сусіди боряться із вірусом, то в Росії ні. І саме із боку останньої хвороба вже у травні може бути в Україні. Єдиний порятунок від страшного вірусу – вчасна вакцинація ВРХ у буферній зоні (прикордонній зоні).

«Уже зараз потрібно, щоб РНБО дала своє бачення ситуації та визначила рівень загрози. Якщо рівень небезпеки високий, то тоді Кабмін повинен дати дозвіл для закупівлі вакцини. Без цього зробити масову закупівлю вакцини ми не можемо», — сказав Віталій Башинський.

Голова Всеукраїнської Аграрної Ради Андрій Дикун зазначив, що нодулярний дерматит вдарить не лише по фермерам, і по кишенях споживачів, а взагалі підірве економіку країни в цілому. Якісної свинини в Україні уже немає. Ціни на неї постійно ростуть. Теж саме буде відбуватися і з яловичиною та молоком. Крім того Україна не зможе експортувати зерно, м'ясо та молочні продукти.

«Не можна недооцінювати небезпеку нодулярного дерматиту. Македонія за рік через хворобу витратила €4,5 млн. Порівняйте тепер її із розмірами України. Боротьба із наслідками набагато дорожча за профілактику», — заявив Володимир Лапа.

Він додав, що щодо боротьби з АЧС, сьогодні в Україні потрібно змінити підхід щодо вирішення цього питання.

«Зокрема, починаючи із внесення змін до чинної Інструкції, над чим ми уже працюємо. Крім того, питання дикої фауни залишається незакритим», — зазначив він.

Також додається, що під загрозою знищення опиниться і ринок яловичини.

Виконано за допомогою Disqus