В Україні реалізують проект зі створення молочних кооперативів

6 жовтня 2016 101 0
Проект «Гуртові закупівлі молока» дасть змогу фермерам реалізовувати молоко за вищою ціною
themilkhouse.orgПроект «Гуртові закупівлі молока» дасть змогу фермерам реалізовувати молоко за вищою ціною

Асоціація виробників молока (АВМ) створює кооператив, на базі якого буде працювати переробне підприємство, пише прес-служба асоціації.

Проект «Гуртові закупівлі молока» дасть змогу малим та середнім виробникам реалізовувати молоко за більш вигідною ціною. Переробники, у свою чергу, отримають гарантовану кількість сировини для переробки.

Проект «Гуртові закупівлі молока» буде включати три етапи. Перший розпочався у вересні 2016 р. і буде тривати до листопада. На цьому етапі молочні господарства — члени АВМ об’єднаються у пули, що розташовані у регіоні того чи іншого переробника. Це дозволить виробникам продавати молоко по єдиній ціні.

«Ми хочемо вибудувати таку систему ціноутворення, що загальна ціна буде відрізняється лише сортами — екстра сорт, вищій і перший. Таким чином досягнемо принципу, що молочні господарства — це не окремі прутики чи колоски, а великий потужний сніп, здатний відстояти свої інтереси», — коментує керівник проекту «Гуртові закупівлі молока» Асоціації виробників молока Олена Жупинас.

Віце-президент АВМ Анна Лавренюк зазначила, що в Україні переробні підприємства платять за заданий об’єм, тому нерідко виходить, що агрохолдинги, які мають низку малоефективних молочно-товарних ферм, здаючи на переробку великі обсяги молока першого і навіть другого гатунку, отримують таку ж ціну, що і ефективний господарник, котрий виробляє екстра. Певною мірою це створює умови для нечесної конкуренції. Гуртовий продаж молока дасть змогу малим і середнім фермам отримувати за свою сировину ту ж ціну, що і крупні господарства.

«Зараз існує п’ять пулів виробників. Завдяки участі в проекті уже зараз вони можуть реалізують молоко дорожче на 30-40 коп. на 1 л, ніж раніше», — йдеться у повідомленні.

Також додається, що другий етап включає побудову на базі Уманського молочного заводу накопичувального центру, де будуть зберігатися великі партії молока, а потім продаватися на великі підприємства. Переробники також будуть мати зиск від такої співпраці — вони зможуть оптимізувати переговори, домовившись тільки з однією організацією, а також гарантовано отримувати необхідну кількість молока.

«На третьому етапі буде створене об’єднання фермерів — кооператив і переробне підприємство на кшталт таких світових гравців, як Mlekovita, Campina, Arla, Fonterra», — підсумовується у повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus