Аграрії продовжують боротися за зниження цін на добрива

10 жовтня 2016 87 0
Аграрії і «хіміки» розроблять новий меморандум по цінах на добрива
selitra.bizАграрії і «хіміки» розроблять новий меморандум по цінах на добрива

У п'ятницю, 7 жовтня, аграрії і виробники хімічних добрив вирішили спробувати виробити новий текст меморандуму, пише прес-служба Всеукраїнської аграрної ради.

У рамках переговорів хімічні підприємства запропонували аграріям підписати меморандум, в якому ціна на добрива визначається виходячи з витрат і нормативної рентабельності хімічних підприємств. Аграрні асоціації не погодилися, наполягаючи на тому, що ціна на українському ринку повинна формуватися виходячи з ринкових реалій і бути прив'язаною до світових цін, як це відбувається з цінами на аграрну продукцію.

«Скажу прямо ми були дещо розчаровані, коли з'ясувалося, що нам знову, незважаючи на всі наші заперечення, пропонують в якості справедливості прийняти ціну, яка розраховується виходячи з витрат підприємств хімічної промисловості плюс нормативна рентабельність. Чомусь, коли аграрії роками продають м'ясо, молоко, яйця та цукор собі у збиток через те, що у світі склалася несприятлива цінова кон'юнктура, ніхто не пропонує заборонити імпорт продовольства в Україні та адміністративними методами підняти ціни на продукти харчування до рівня, який забезпечить аграріям нормативну рентабельність», — підкреслив заступник голови ВАР Михайло Соколов.

За його словами, раз вже вирішили будувати ринкову економіку, то вона повинна бути ринковою для всіх.

«Ми розуміємо, що хімічна галузь перебуває у скрутному становищі, тому ми домовилися продовжити розмову, але вже з опорою на конкретні дані про ціни на різних міжнародних ринках, відштовхуючись від яких ми, можливо, зможемо дійти згоди про справедливу ціну. Але з чим ми точно не погодимося, так це з повною монополізацією українського ринку двома виробниками, вибір повинен бути завжди», — додав Михайло Соколов.

Виконано за допомогою Disqus