Українське село мертве через мораторій на продаж землі — Кухта

14 жовтня 2016 101 0
Павло Кухта називає мораторій на продаж землі неокріпацтвом
hromadskeradio.orgПавло Кухта називає мораторій на продаж землі неокріпацтвом

Українське село мертве, оскільки, ймовірно, що його вбили саме мораторієм на продаж земель сільгосппризначення. Про це під час ефіру «Громадському радіо» повідомив заступник голови Стратегічної групи радників при Кабінеті міністрів України Павло Кухта.

«Земля була як раз тим капіталом, який селяни могли використати. І якщо ми хочемо відновлення села, про яке говорять всі політики, то ми повинні відмінити це «кріпосне право», — говорить експерт.

На думку Павла Кухти, в Україні все одно існує якась подоба ринку землі.

«Насправді ринок землі існує. Я говорю про ринок аграрної землі. Її продають і купують. Є схеми, як це робиться. Просто це: а) нелегально; б) дорого. Тобто бідна людина цим ринком не скористається, а от багатий агробарон скористається», — зауважує Павло Кухта.

За словами експерта, навіть коли землю землю можна і не купувати, її орендують за безцінь, тому що нею все одно неможливо скористатися.

Окім цього, Павло Кухта розповів про шляхи вирішення проблеми відміни мораторію.

«Підходи можуть бути різні. Наприклад можна віддати право знімати мораторій на конкретні райони та громади. Тобто якщо ми з центру вважаємо, що не можемо зрозуміти всі місцеві умови, то давайте дамо їм можливість це зробити», — говорить заступник голови Стратегічної групи радників при Кабінеті міністрів України.

Павло Кухта вважає, що впровадження ринку землі потрібно робити швидко, але з певними умовами.

«Найбільша небезпека, яка тут може бути – це виникнення аграрних олігархів, людей, які використали схеми у перехідний період. Так було з приватизацією. Але її робили обережно і покроково. Роздавали акції підприємств, обмежували їх продаж, але люди, які розуміли справжню вартість цих акцій, скуповували їх за ящик горілки. Тобто треба, щоб не вийшло так, що ми даємо можливість вузькому колу людей наживатися на наших обережних кроках у перехідний період», — розповів Павло Кухта

Виконано за допомогою Disqus