Французькі вчені довели, що органічне землеробство лікує ґрунт

27 жовтня 2016 122 0
14-річне дослідження французьких учених довело сприятливий вплив органічного сільського господарства на грунт
whitchurchprimary.org.uk14-річне дослідження французьких учених довело сприятливий вплив органічного сільського господарства на грунт

Група французьких учених Інституту AgroParisTech вперше проаналізувала довгостроковий вплив ведення органічного і традиційного землеробства на ґрунт в частині впливу на основні ґрунтові мікроорганізми, нематоди і макрофауни.

Про це повідомили в Інституті органічного сільського господарства (Росія), пише «Експерт Агро».

Дослідження проходило протягом 14 років на експериментальному майданчику Ла Кейдж, поблизу Версаля, Франція. Мікробне співтовариство проаналізовано за допомогою методів молекулярної біології на базі науково-дослідної лабораторії Bioemco. Нематоди і макрофауни класифіковані по функціональних групах.

Результати дослідження показали, що на ділянках, де практикувалося органічне сільське господарство, збільшилася чисельність і біомаса всіх мікроорганізмів, що живуть в грунті, за винятком хижих нематод. Загальна маса мікроорганізмів збільшилася в 2,3 рази, нематод в 7 разів і макрофауни в 25 разів.

Механізм позитивного впливу органічної системи землеробства в основному пов'язаний із збагаченням всього трофічного ланцюга в грунті, починаючи від бактерій, грибів і дріжджів, завершуючи хробаками і великими комахами, що живуть в грунті.

Традиційне сільське господарство, засноване на використанні синтетичних засобів захисту рослин і швидкорозчинних мінеральних добрив, негативніше впливає на стан грунту. Альтернативні системи, такі як біологізоване і органічне землеробство відновлюють і покращують умови для грунтових організмів, що сприяє веденню стійкого землеробства.

Відповідні дані отримані російськими вченими в області біології грунтів і агрохімії. «У Республіці Татарстан 16-літнє землекористування відповідно до органічних стандартів дозволило зберегти гумусний запас грунту на рівні початкових показників (8,5-8,8%), в той час як за той же період, через традиційне користування, відбулося його зниження з 8,8 % до 5,6%», — зазначив завідувач кафедри трансферу інноваційних технолологій в АПК в ФГБОУ, голова наукової ради Інституту органічного сільського господарства Аміран Занілов.

Як і у випадку з французьким досвідом, фахівці Інституту органічного сільського господарства пов'язують механізм негативної дії пестицидів з отруєнням грунтової біоти, порушенням трофічних зв'язків і як наслідок скороченням надходження в грунт органічних виділень. Саме за участю широкого спектра метаболітів грунтової біоти відбуваються всі процеси розщеплення первинної органічної сировини і синтезу гумусових сполук.

Виконано за допомогою Disqus