Шпинат зробили детектором вибухівки

5 листопада 2016 77 0
Учені «навчили» шпинат розпізнавати вибухівку
forumhouse.ruУчені «навчили» шпинат розпізнавати вибухівку

Американські вчені винайшли технологію, яка дозволяє перетворити шпинат на «детектор» вибухівки, повідомляє «Еспресо».

Для створення сенсора вчені використовували шпинат городній (Spinacia oleracea), вирощений традиційним способом. В мезофіл (основну тканину листа) дослідники ввели розчин вуглецевих наночастинок і нанотрубок, розрахованих на розпізнавання нітроароматичних з'єднань — основи багатьох вибухових речовин.

В ході життєдіяльності рослина поглинає з грунту воду з розчиненими в ній нітроароматичними сполуками. Поступаючи вгору по корінню і стеблу, ці речовини акумулюються в мезофілі, де розпізнаються нанотрубками. В результаті спектр випромінювання останніх змінюється протягом 10 хвилин.

Для розпізнавання реакції лист шпинату висвітлюють лазером, у відповідь на який нанотрубки починають світитися в ближній інфрачервоній області (до 1,3 мкм). Побачити це можна за допомогою інфрачервоної камери. Також сигнал можна «зняти» за допомогою смартфона з інфрачервоним фільтром.

За словами авторів, такі рослини можна використовувати для контролю ґрунтових вод на предмет забруднення продуктами утилізації боєприпасів або пошуку вибухових речовин в громадських місцях.

Виконано за допомогою Disqus