Відновлення полезахисних смуг принесе фермерам прибуток

15 листопада 2016 101 0
Через занедбані полезахисні смуги фермери втрачають частину врожаю
17cpis.ruЧерез занедбані полезахисні смуги фермери втрачають частину врожаю

Полезахисні насадження по всій Україні потребують відновлення. Про це повідомив директор наукового дослідного інституту лісового господарства та агромеліорації ім. Г.М. Висоцького Віктор Ткач.

Науковець стверджує, більша частина насаджень, які виконують для полів захисну функцію, знаходяться у занедбаному стані. Можливо тому, що вони практично «безхозні». На чиєму вони балансі, законодавчо незрозуміло. І, на жаль, не всі фермери розуміють, що через занедбані полезахисні смуги вони втрачають частину врожаю.

«Я за кордоном, в кліматичних умовах схожих до південного сходу України, був свідком експерименту на двох полях, які знаходились одне від одного на відстані одного кілометру і оброблялися за однаковою агротехнологією. Біля першого полезахисна смуга відповідала усім вимогам, біля другого – була у занедбаному стані. Так от, різниця між ними у врожайності сягнула 6 ц! Можна лише уявити, скільки втрачають українські аграрії», — стверджує експерт з біоенергетики Олександр Д’яченко.

За його словами, реконструкція (часткове вирубування старих дерев і насадження нових) полезахисних насаджень може стати для фермерів прибутковою справою не лише з точки зору того, що вони захистять свій урожай, а й з точки зору використання зрубаних дерев — 80% їх може піти на щіпки або паливні гранули, а 20% — на так звану ділову деревину.

Проте експерт зазначає, самотужки із занедбаним станом полезахисних насаджень дрібним фермерам не впоратися. Вони повинні об’єднатися у вирішенні цієї проблеми із агрохолдингами та державою – для цього має бути створена спеціальна програма. Інакше, наслідки будуть катастрофічними – угіддя українських аграріїв все більше потерпатимуть від сильних вітрів, суховіїв, спеки, ерозії грунтів.

Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus