Фермери намагаються підняти ціни на яблука

23 листопада 2016 55 0
На ринку велика пропозиція українських яблук та загроза експансії з боку Польщі
vangilse.nlНа ринку велика пропозиція українських яблук та загроза експансії з боку Польщі

Виробники яблук Центральної та Західної України цього тижня намагаються підвищити ціну на яблука, пише прес-служба «Шувару».

Цього тижня багато фермерів збільшили відпускну ціну на яблука на 0,30-0,50 грн/кг. Інтенсивніше зростання ціни поки що малоймовірне через велику пропозицію українських яблук та загрозу експансії з боку Польщі.

За словами самих виробників, попит на яблука зараз залишається відносно стабільним, але задовільним його назвати не можна через те, що на ринку ще в достатній кількості присутні осінні сорти яблук, які продавці погоджуються продавати відносно дешево. Саме тому, незначне збільшення ціни, перш за все, відобразилось на зимових сортах яблук, попит на які традиційно пожвавлюється на початку зими.

За даними цінового моніторингу, на майданчику для торгівлі з автомобілів ОРСП «Шувар», за останні кілька днів ціни на більшість сортів яблук підвищились з 7,0-8,0 грн/кг до 8,0-8,5 грн/кг. Крім того, зафіксовано розширення асортиментного ряду за рахунок яблук зимових сортів. Таким чином протягом останніх днів на ринку збільшилась пропозиція яблук сортів Ренет Симиренка, які до того ж наразі є одними з найдешевших (пропозиція на «Шуварі» — 6,0-6,5 грн/кг. В дорогому сегменті збільшилась пропозиція яблук Голден Делишес. Гуртові ціни на цей сорт доходять до 10-11 грн/кг. Також помітили збільшення пропозиції яблук сортів Айдаред та Фуджи, ціни на які формують в діапазоні 7,5-8,5 грн/кг.

Зараз ціни на яблука в Україні майже збігаються з минулорічними показниками. Цікавим є той факт, що в сусідній Польщі за останні кілька тижнів ціни на яблука також підвищились на 10-15%, але, все одно, залишаються на 20% нижчими ніж, в ту ж дату минулого року. До прикладу, на оптовому ринку «Броніше» у Варшаві більшість яблук зараз пропонують за ціною €0,15-0,17/кг.

Виконано за допомогою Disqus