Зимові розсадники підвищать темпи селекції утричі — Дзюбецький

24 листопада 2016 110 0
Особливо використання зимових розсадників потрібно кукурудзі і соняшнику
pireasnews.grОсобливо використання зимових розсадників потрібно кукурудзі і соняшнику

Важливим питанням ефективного розвитку селекції, особливо таких культур, як кукурудза, соняшник, є наявність зимових розсадників на півдні країни.

Про це повідомив на загальних зборах НААН завідувач відділу селекції і насінництва зернових культур ДУ ІЗК, доктор с/г наук, академік НААН Борис Дзюбецький.

За його словами, їх використання дозволяє в 2-3 рази підвищити темпи селекційного процесу та впровадження нових гібридів.

«З вітчизняних установ таку можливість та й то в обмежених розмірах має ДУ ІЗК, компанії НВФГ «Маїс» і «Степова». В той же час навіть невеликі зарубіжні компанії вже давно використовують такі розсадники, орендуючи їх у спеціалізованих компаній, а великі – організували по декілька селекційних станцій з орендою сотень гектарів землі для виробництва насіння нових гібридів та їх батьківських форм», — сказав він.

Це, за його словами, дороге задоволення (до $20-30 за рядок посіву площею 3-5 м2), але дуже швидко себе оправдовує. Вирішити питання можна через співпрацю з зарубіжними компаніями при наявності сумісних програм по селекції кукурудзи.

Виконано за допомогою Disqus