Створювати кооператив менше, ніж з 50 людей немає сенсу — Павличенко

24 листопада 2016 99 0
Михайло Павличенко, незалежний експерт
kurkul.comМихайло Павличенко, незалежний експерт

Кооперація — найдешевший спосіб вирішення соціальних проблеми села і недопущення соціальної напруженості в суспільстві. Підтримка фермерів – це сприяння їхньої самозайнятості. Про це на ІХ Всеукраїнській конференції з міжнародною участю «Молочний бізнес — 2016» розповів незалежний експерт Михайло Павличенко.

«Як здійснюється кооперація між фермерами? В мене є сівалка, в тебе є косарка і ми їх один одному позичили. З точки зору закону про кооперацію, це не кооперація взагалі, тому, що там дається визначення кооперації як стосунки між юридичними особами. Але це найпростіша форма кооперації, вона не вимагає утворення юридичної особи і здійснюється оперативно», — зазначив чоловік.

Така кооперація буде поступово утворюватися в Україні, бо вона життєвонеобхідна для наших фермерів. Але за умови, якщо будуть існувати самі фермерські господарства. Нині їх кількість скорочується і конкурувати з великими бізнесом їм все далі складніше.

За словами експерта, в Україні організована невелика кількість кооперативів або за донорські кошти, або за сприяння коштів технічної допомоги. Одні з них працюють досі, як наприклад Вінницький. Проте, цей рух не знайшов поширення в Україні, бо він без сторонньої допомоги не рухається.

Для створення кооперативу потрібні значні витрати пов’язані з початком роботи (приміщення, необхідне технічне обладнання). Також, кооператив не буде рентабельний при менше 50 осіб.

«При 50 особах він виходить в 0, а люди не отримують кращої ціни за молоко, вони не мають мотивації. Для того щоб люди мали вигоду, в господарстві повинно бути 100-200 осіб. Без масштабної допомоги держави ніяка кооперація населення в нас іти не буде», — констатує експерт.

Виконано за допомогою Disqus