Дербюджет-2017 не компенсує тваринникам втрати від скасування спецрежиму — Тулуш

25 листопада 2016 29 0
 Суми ПДВ-акумуляції по тваринницькій продукції будуть суттєво меншими
milfordns.ie Суми ПДВ-акумуляції по тваринницькій продукції будуть суттєво меншими

Аграрна складова Дербюджету-2017 не компенсує втрати сільгосппідприємств від скасування спецрежиму ПДВ по тваринницькій продукції.

Про це повідомив завідувач відділу податково-бюджетної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Леонід Тулуш, пише прес-служба відомства.

За задумами урядовців, пряма бюджетна підтримка повинна покрити втрати галузі тваринництва від скасування з 1 січня 2017 р. дії спецрежиму ПДВ.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, сума ПДВ-акумуляції по всій тваринницькій продукції за 2015 р. перевищила 7,5 млрд грн: по молоку – понад 1,3 млрд грн, м’ясу свиней – близько 1,0 млрд грн, м’ясу великої рогатої худоби – понад 0,3 млрд грн, продукції птахівництва – понад 4,9 млрд грн.

«У 2016 р. внаслідок зміни порядку функціонування спецрежиму, суми ПДВ-акумуляції по тваринницькій продукції будуть суттєво меншими», — зазначив він.

Також додав, що в умовах часткової сплати ПДВ до бюджету сільгосппідприємства надають перевагу варіанту «самостійного витрачання» сум ПДВ – шляхом придбання матеріально-технічних ресурсів – в першу чергу, техніки й обладнання. Це суттєво зменшує суми ПДВ до сплати в бюджет, а відповідно, і обсяг ПДВ-акумуляції у 2016 р.

«Відсутність належної компенсації втрат сільгосппідприємств – виробників тваринницької продукції у Держбюджеті-2017 може негативно позначитися на ключових показниках розвитку тваринницькій галузі в Україні – в першу чергу, на рентабельності, а як наслідок – на обсягах виробництва продукції тваринництва в секторі сільгосппідприємств», — підсумував Леонід Тулуш.

Kurkul.com у рамках проекту «Податковий АгроКонтроль» намагається зібрати об’єктивні дані та розповідає про реальний вклад аграріїв у держбюджет. Всі публікації проекту зібрані у спецтемі на нашому сайті.

Виконано за допомогою Disqus