В Україні посадять 2,5 тис. га горіхоплідних культур

6 грудня 2016 98 0
Заплановано посадити ще 2,5 тис. га горіхоплідних культур
cluboz.netЗаплановано посадити ще 2,5 тис. га горіхоплідних культур

В Україні на 2017 р. заплановано посадити ще 2,5 тис. га горіхоплідних культур, з них: 1,5 тис. га волоського горіха; 890 га фундука; 40 га мигдалю, повідомляє «Ореховод».

Україна посідає перше місце в Європі по експорту і 3-4 — по (виробництву), валовим збором волоського горіха в світі. Посаджено більше 5 тис. га волоського горіха, 600 га фундука.

На сьогодні на території України налічується понад 1 млн га земель, використання яких є екологічно небезпечним та економічно неефективним, з них: 625,3 тис. га — деградовані, 424,0 тис. га — малопродуктивних і 11,3 тис. га — техногенно забруднених земель.

Відповідно до частини 2 статті 171 Земельного кодексу України до малопродуктивних земель відносяться сільськогосподарські угіддя, ґрунти яких характеризуються негативними природними властивостями, низькою родючістю, а їх господарське використання за призначенням є економічно неефективним.

Горіхоплідних культур належить особлива роль у забезпеченні конкурентоспроможного функціонування ринку агропромислової продукції, підвищення ефективності використання земельних ресурсів в умовах розвитку процесів деградації та інших негативних тенденцій в змінах стану ґрунтового покриву, охорони і раціонального використання сільськогосподарських угідь. Коренева система горіхоплідних культур має високі протиерозійні властивості, а отже це гарантія того, що малопродуктивні землі в подальшому не будуть деградувати.

Важливе значення має система переробки горіхової сировини, отримання високоприбуткової продукції. Члени Асоціації на вітчизняному обладнанні нині можуть забезпечити переробку всього обсягу зібраного горіха.

Виконано за допомогою Disqus