В органічному виробництві почали застосовувати комах для боротьби зі шкідниками

9 грудня 2016 85 0
Новий метод органічного землеробства: побороти комах за допомогою комах
SuperAgronom.comНовий метод органічного землеробства: побороти комах за допомогою комах

Новий метод органічного виробництва полягає в максимальному залученні павуків, хижих комах, запилювачів та інших тварин для боротьби зі шкідниками.

Досвідом застосування цього методу поділились кілька агровиробників в журналі «Scientific American», пише SuperАgronom.com.

Так, Маршал Хайнслі з Техасу створює всі умови на полі для розмноження нічних павуків-мисливців. Для цього по периметру поля та рядами поміж основною культурою він розміщує дикорослі місцеві квіти та кущі, що слугують для них схованкою. Однорічні інсектарії, висіяні на полі, зазвичай складаються з кропу, нагідок, настурції, коріандру, базиліку та космосу.

Звісно ж Маршал Хайнслі не використовує жодних пестицидів, тому ціла армія павуків-вовків, диких бджіл та сонечок допомагають йому отримувати здоровий урожай. За його словами, павуки вдвічі зменшують кількість проблем зі шкідниками.

Нещодавні дослідження, проведені Клер Кремін з Університету Каліфорнії, підтверджують ефективність методу Хайнслі. Вони показали, що одразу ж за припиненням застосування пестицидів на поле повертаються корисні комахи та відновлюється природна рівновага агробіогеоценозу.

Використання цього методу зацікавило багатьох фермерів у США, оскільки допомагає вирішити одразу дві проблеми агровиробників. Приваблювання комах-помічників знімає потребу у використанні пестицидів та робить непотрібним залучення великої кількості домашніх бджіл для запилення, адже щороку на залучення медоносних бджіл для запилення садів і полів виробниками у США витрачається від $6 до $14 млрд.

Дослідження, проведені в Сакраменто-Веллі (Каліфорнія), показали, що висів дикорослих форм маку та чагарників довкола полів допоміг значно скоротити кількість попелиці на томатних полях та привабити диких бджіл для запилення.

Дикорослі рослини допомагають привабити комах, тому що розширюють їх кормову базу, переконані екологи в Унверситеті Берклі, що працювали над вивченням цього напрямку органічного виробництва. За їх словами, монокультури цікаві запилювачам лише на час цвітіння, а в решту сезону дикі бджоли не знаходять на полях нічого привабливого для себе. Підбір рослин для лісосмуг, огорожі та інсектаріїв допомагає створити «квітучий конвеєр» та забезпечити безперервне розмноження комах.

Виконано за допомогою Disqus