Фермер зменшив собівартість висушеного зерна у 10 разів

14 грудня 2016 107 0
Зменшили собівартість висушеного зерна завдяки теплогенератору на відходах рослинництва
ecotown.com.uaЗменшили собівартість висушеного зерна завдяки теплогенератору на відходах рослинництва

У фермерському господарстві «Напорівське», що розташоване в с. Лукашівка Чернігівського району, зменшили собівартість висушеного зерна у 10 разів завдяки теплогенератору на відходах рослинництва.

Голова господарства Григорій Ткаченко зазначив, що тільки велика промисловість не може обійтися без газу, все інше можна перевести на альтернативні джерела енергії, пише Еcotown з посиланням на Gorod.cn.ua.

«Як тільки почалися складні відносини з нашим північним сусідом, я принципово намагаюся відмовитися від споживання блакитного палива. Теплогенератор на альтернативному паливі окупився за 0,7 сезону, а собівартість 1 тонно-відсотка висушеної кукурудзи склала 3,5 грн, тоді як елеватори, які працюють на газу, брали від 40 грн за 1 тонно-відсоток», — сказав він.

Відтак, у фермерському господарстві «Напорівське» фактично спалюють те, чим раніше забруднювали навколишнє середовище.

«Аби не викидати рослинні рештки і було чим сушити зерно, на комбайнах навіть вітер зменшили. Зернова група має велику кількість відходів, яку можна переробити не лише у молоко та м'ясо, а й енергію», — сказав Григорій Ткаченко.

У хлівах Григорій Ткаченко теж впроваджує заходи з енергозбереження: немає транспортерів, гній згрібають бульдозером, економлячи на електриці.

Виконано за допомогою Disqus