Мінімальний розмір орендної плати мають встановлювати місцеві органи влади — Южаніна

14 грудня 2016 137 0
Ніна Южаніна, голова комітету з питань податкової та митної політики
news.dtkt.uaНіна Южаніна, голова комітету з питань податкової та митної політики

Законопроект №5368 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні)» дозволить усунути диспропорцію в ставках земельного податку та орендної плати за землю.

Про це в інтерв'ю AgroPolit.com розповіла голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

За її словами, право встановлювати мінімальний розмір орендної плати має належати саме місцевим органам влади.

«Наразі розмір земельного податку для сільськогосподарських угідь становить не більше 1% від їх нормативної грошової оцінки. Якщо ж земля знаходиться не у власності або постійному користуванні, а в оренді (а щодо сільгоспугідь в основному так і є), то розмір орендної плати за землю становить від 3 до 12% від нормативної грошової оцінки земельних ділянок (ст. 288 Кодексу). На практиці органи місцевої влади часто йдуть назустріч платникам, незважаючи на їх скрутне фінансове становище, і встановлюють розмір земельного податку на значно нижчому рівні», — зазначила Ніна Южаніна.

На її думку, у законопроекті №5368 пропонується визначити, що мінімальний розмір орендної плати за землі державної і комунальної власності не може бути меншою за розмір земельного податку, встановленого для відповідної категорії земельних ділянок на відповідній території. Таким чином, на її думку, усувається диспропорція в ставках земельного податку та орендної плати за землю.

Нагадаємо, що 8 грудня 2016 р., 241 голосом парламент прийняв законопроект №5368 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні)» у першому читанні.

Виконано за допомогою Disqus