Монокультура не нівечить ґрунт — Яковишин

28 грудня 2016 123 0
«Сівозміна понад усе!» — застаріла догма?
kurkul.com«Сівозміна понад усе!» — застаріла догма?

Не монокультура нівечить ґрунт, а безгосподарники, переконаний Герой України, генеральний директор ТОВ «Земля і воля», кандидат економічних наук Леонід Яковишин, пише «Земля і воля».

За його словами, США подвоїли свої результати, як тільки відійшли від наукових забобонів щодо сівозміни. Там половина з фермерів має дві культури – сою і кукурудзу. Але чимало з них вирощують лише кукурудзу.

«Кажуть, монокультура губить ґрунт, зменшує родючість. Безгосподарники гублять ґрунт і його родючість. Тридцять років вирощую кукурудзу по кукурудзі – і урожайність не падала, а зростала й зростає надалі! Якщо 20 років тому на площі 600 га ми мали 92 ц/га, то сьогодні на центральному відділенні на 1,4 тис. га ми отримали 117 ц/га в сухому зерні. На 2 тис. га полів с. Озеряни маємо 108 ц/га, теж у сухому зерні, на 2,4 тис. га полів Нової Басані – 102 ц/га, також у сухому зерні», — зазначив він.

Читати по темі: Держава має ввести штрафи за недотримання сівозміни — Мостіпан

Також додав, що по тих відділеннях такої урожайності не було. На полях с. Браниця, що мають найнижчий бонітет – там практично супіщані ґрунти, найбідніші, – отримали понад 90 ц/га на площі 3 тис. га.

«В середньому по усіх 30 тис. га – 93,3 ц/га. І я запевняю вас, ми перетнемо 100-центнерний рубіж загалом по господарству», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus