АЧС в Україні: 120 тис. голів свиней знищено за п'ять років

10 лютого 2017 107 0
Держпродспоживслужба оцінює втрати в розмірі 200 млн грн.
StartupTipsDailyДержпродспоживслужба оцінює втрати в розмірі 200 млн грн.

Держпродспоживслужба констатує, що в минулому році в Україні стався рекордний 91 випадок спалаху африканської чуми свиней.

Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Зі слів керівника відомства, усього за звітний період зафіксовано 181 випадок захворювання на АЧС, з яких у 2014 р. — 16 випадків, у 2015 — 40 випадків, у 2016 р. — 91 випадок, а з початку поточного року вже зафіксовано 33 випадки.

Вилучені й утилізовані з населення та з підприємств понад 120 тис. голів свиней під час протиепізоотичних заходів щодо АЧС у період з 2012 р., коли було зареєстровано перший випадок захворювання.

«З 2012 р. в епізоотичних джерелах було вилучено і знищено понад 120 тис. свиней», — сказав голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

Зокрема, в 2014 р. вилучено 339 голів, у 2015 — 67,8 тис. голів, у 2016 — 52 тис. голів і з початку 2017 р. вже утилізовано близько 2,8 тис. голів, при цьому протиепізоотичні заходи тривають.Зараз карантин продовжує діяти в 39 неблагополучних пунктах.

Загальні витрати на всі заходи щодо боротьби з поширенням вірусу і на його ліквідацію у вогнищах Держпродспоживслужба оцінює в розмірі 200 млн грн.

«Основними причинами поширення АЧС є відсутність дієвого контролю при переміщенні живих тварин та сировини в межах країни. Ми уже напрацювали відповідні нормативні акти, які передбачають повернення посилення контролю та збільшення штрафів за порушення законодавства в сфері біобезпеки, створення спільних мобільних груп із Національною поліцією, удосконалення Інструкції по боротьбі і ліквідації АЧС. Зазначені проекти знаходяться на погодження центральних органів виконавчої влади», — зазначив Володимир Лапа під час брифінгу.

До «слабких ланок» у розповсюдженні АЧС відноситься стихійна торгівля живими тваринами та сировиною, подвірний забій та реалізація свиней, нехтування елементарними заходами біобезпеки, питання ідентифікації поголів’я.

У свою чергу директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби Борис Кобаль зауважив, що для забезпечення епізоотичного благополуччя тваринництва необхідно грамотно організувати і проводити вчасно ветеринарно-профілактичні заходи. При цьому необхідно врахувати всі можливі джерела і шляхи поширення окремої інфекції.

За його словами, цим завданням і відповідає план протиепізоотичних заходів з профілактики основних заразних хвороб тварин в Україні у 2017 р., який сьогодні був погоджений на засіданні ДНПК.

Виконано за допомогою Disqus