Богарне землеробство через 10 років буде неможливим на півдні України — Адаменко

23 лютого 2017 199 0
Прогнози можуть справдитися, якщо не сповільниться темп глобального потепління
pixabay.comПрогнози можуть справдитися, якщо не сповільниться темп глобального потепління

Через 10-15 років у південних областях України богарне землеробство буде неможливим.

Такий песимістичний прогноз озвучила завідувач відділом агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко під час конференції з інноваційної технології вирощування кукурудзи Hidraneo.

Невтішні прогнози можуть справдитися, якщо не сповільниться темп глобального потепління, зазначила експерт.

«Кліматичні умови України стрімко змінюються, зменшується територія з достатнім та нестійким зволоженням ґрунту і швидкими темпами росте зона недостатнього зволоження та суха зона. Тобто в Україні наступають посухи. Про це свідчить порівняння гідротермічних коефіцієнтів. В Україні є глобальна тенденція до погіршення волого забезпечення», — розповіла Тетяна Адаменко.

За прогнозами Укргідрометцентру, у зв’язку зі змінами клімату, найближчі десятиліття українці житимуть у більш теплому кліматі з частими змінами погодних умов.

«По всій території можна буде вирощувати практично всі теплолюбні культури. А підвищення температури і збільшення вмісту вуглекислого газу в атмосфері, що є сприятливим для вирощування більшості сільгоспкультур, може призвести до зростання урожайності. Однак, з кожним роком воно буде більше стримуватися недостатньою кількістю опадів та недостатнім зволоженням», — додала експерт Укргідрометцентру.

Вікторія Сумченко, Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus