Птахівники Латвії пишуть листи у ветеринарну службу

11 березня 2017 112 0
Пташиний грип у Латвії
Kurkul.comПташиний грип у Латвії

Господарі малих птахівницьких господарств Латвії пишуть гнівні листи у Продовольчо-ветеринарну службу. Служба попередила та висунула вимоги щодо посилення заходів біобезпеки на птахофермах незалежно від кількості домашніх птахів, повідомляє сайт ptichki.net.

«В ці дні служба отримала багато гнівних листів від господарів малих птахівницьких господарств, в яких вони говорять, що не будуть реєструвати птахів, не збираються утримувати їх у закритих приміщеннях, не будуть повідомляти про захворювання, заб’ють їх і з’їдять, жоден півень знову не заспіває», – розповіла директор ветеринарного департаменту Продовольчо-ветеринарної служби Крістіне Ламберга.

Проте, Продовольчо-ветеринарна служба закликає господарів поставитися до проблеми відповідальніше. Якщо пташиний грип зачепить навіть маленьке господарство з одним чи двома птахами, то всім сусіднім господарствам і великим птахофермам у радіусі від 3 до 10 км доведеться встановити торгівельні обмеження. Латвії буде заборонено експортувати продукти птахівництва до багатьох країн світу.

Продовольчо-ветеринарна служба звернулася за допомогою до поліції самоврядування, з проханням інформувати про випадки, коли домашня птиця утримується у неналежних умовах. Також надавати інформацію щодо наслідків недотримання правил утримання птиці.

У тих випадках, коли господарі не будуть співпрацювати, Продовольчо-ветеринарна служба буде змушена притягувати їх до відповідальності. Може бути накладений штраф у розмірі від €7 до €350 .

Нагадаємо, нещодавно в Литві вперше був виявлений пташиний грип. Його виявили у мертвих лебедів, які були знайдені біля річки Неман в Каунасі, про що повідомила Державна продовольчо-ветеринарна служба Литви.

«Дуже патогенний пташиний грип H5N8 уже в Литві, і цілком ймовірно, що це не поодинокий випадок. Через велику концентрацію птахів на Немані в районі Каунаса вірус може розповсюдитися і далі. Дуже важливо захистити домашнє господарство, бо якщо вірус потрапить до місць утримання птахів, економічні збитки будуть величезні », – зазначив представник Державної продовольчо-ветеринарної служби Марюс Масюліс.

Виконано за допомогою Disqus