Кукурудза, яка зимувала на полях, небезпечна для птахівництва — думка

15 березня 2017 261 0
Поки кукурудза зимувала на полях, її зерно було уражене пліснявими грибками й тепер у якості корму може стати загрозою для птахів
kurkul.comПоки кукурудза зимувала на полях, її зерно було уражене пліснявими грибками й тепер у якості корму може стати загрозою для птахів

В Україні в деяких господарствах продовжують збирати врожай «озимої» кукурудзи.

На грудень 2016 року, за даними Мінагропроду, на полях ще лишалось близько півмільйона гектарів насаджень.

Зерно кукурудзи, яка перезимувала на полях, може бути небезпечним, якщо його використовувати у годівлі птахів, стверджують науковці із Державної дослідної станції птахівництва НААН, яка знаходиться у селищі Бірки на Харківщині.

«Поки кукурудза зимувала на полях, її зерно, в більшості випадків, було уражене пліснявими грибками, тобто, воно нині уражене мікотоксинами. Якщо воно потрапить у пташиний корм, то нічого доброго можна не чекати. Якщо в організм курей, гусей, індиків з такою їжею потрапляє дуже багато токсинів, вони можуть не лише захворіти, а й загинути. До того ж, продуктивність птахів, які вживали заражене мікотоксинами зерно, завжди знижується. Тому у нас на станції обов’язково проводять аналізи кормів, визначають наявність у них токсинів та інші характеристики», — розповідає директор Державної дослідної станції птахівництва НААН Олександр Терещенко.

Читати за темою: Мікотоксини — проблема, яка потребує негайного вирішення

А невдовзі очікуйте на репортаж із Державної дослідної станції птахівництва, яка, свого часу, була «Меккою» для птахівників із усього Радянського Союзу, і яка нині не має аналогів в Україні.

До речі, станція відома загалу більше як Інститут птахівництва у Бірках, проте не так давно її «переформатували» через брак коштів у НААН.

Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus