Іноземці не будуть масово купувати українську землю — експерт

23 березня 2017 191 0
У жодній із держав, що мають повністю лібералізований ринок, ризик масового скуповування земель іноземцями не реалізувався
kurkul.comУ жодній із держав, що мають повністю лібералізований ринок, ризик масового скуповування земель іноземцями не реалізувався

Побоювання українців, що з відкриттям ринку землі іноземці масово викуплять вітчизняні землі, не мають раціонального підтвердження.

Про це пише проектний менеджер EasyBusiness, експерт Реанімаційного пакета реформ Дмитро Ливч для «Економічної правди».

Дослідження передумов та земельних реформ у 60 країнах, яке провела компанія EasyBusiness, дозволяє зробити стійкий висновок: у жодній із держав, що мають повністю лібералізований ринок, ризик масового скуповування земель іноземцями не реалізувався. У середньому лише 10% земель стали власністю іноземних інвесторів.

При цьому відкритість ринку й відсутність обмежень для іноземців прямо впливають на вартість ділянок. Ціни на ринках, закритих для закордонних інвестицій, в середньому становлять $4 тис. за га, відкритих, але з обмеженнями$8-9 тис., повністю лібералізованихпонад $19 тис.

Як бачимо, ціна відкритого ринку у п'ять разів перевищує вартість ділянок у закритому. Тож побоювання українців необґрунтовані.

«Допуск іноземців на ринок землі — це той рубіж, який нам варто переступити, якщо прагнемо економічного зростання села й розвитку агросектору», — пише експерт.

Обмежене уявлення про ринок землі формувалося упродовж усього існування заборони на продаж земель, проте корені мають надзвичайно глибші, від часів загальної колективізації. Тож позбутися їх може також означати позбавитися від посткомуністичних упереджень, упевнений Дмитро Ливч.

Виконано за допомогою Disqus