У 2017 р. аграрії Чернівецької області збільшать посів ярих на 2,6 тис. га

1 квітня 2017 77 0
Аграрії Чернівецької області прогнозують посіяти 319 тис. га с/г культур
kurkul.comАграрії Чернівецької області прогнозують посіяти 319 тис. га с/г культур

У Чернівецькій області тривають весняно-польові роботи, зокрема, підживлення та захист озимих культур від шкідників і хвороб, підготовка ґрунту та посів ярих культур, повідомили на сайті Чернівецької ОДА.

Посівні роботи розпочалися в усіх районах області. За попередніми розрахунками, у 2017 р. в усіх категоріях господарств області прогнозують посіяти ярі культури на площі 222,4 тис. га. Усього ярих зернових та зернобобових культур буде посіяно 72,6 тис. га (на 2,6 тис. га більше, ніж торік).

Як відзначив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Варжевський, наразі ярих культур посіяно на площі 12,3 тис. га (6% до прогнозу), з них ранніх зернових та зернобобових культур – на площі 9,4 тис. га (53%).

«Нині в усіх категоріях господарств області під урожай 2017 р. посіяно озимих культур на площі 53, 2 тис. га, з них — озимої пшениці — 37,2 тис. га, озимого ячменю — 5,2 тис. га, на площі 10,4 тис. га посіяно озимого ріпаку. Найбільші посівні площі озимих культур спостерігаються в Кіцманському (8, 6 тис. га), Новоселицькому (6,5 тис. га), Заставнівському районі (5,9 тис. га), та Кельменецькому (5,7 тис. га) районах», — зазначив посадовець.

Сходи озимих зернових культур отримано на всій посівній площі, їх стан переважно добрий та задовільний. В усіх категоріях господарств області озимі культури підживлено на площі 52,4 тис. га (99%).

Олександр Варжевський також поінформував, що з початку року сільгосппідприємствами області внесено 1,2 тис. т поживних речовин мінеральних добрив, проведено захист посівів на площі 16 тис. га, протруєно 1,7 тис. т насіння. Продовжують роботу з доведення насіння ярих культур до посівних кондицій, заготовлено 7,4 тис. т міндобрив (99% до потреби) та 405,8 т засобів захисту рослин (80%).

«Для проведення комплексу весняно-польових робіт сільгосппідприємства області мають в наявності 2,1 тис. т дизпалива та 0,7 тис. т бензину. Відсоток готовності техніки до весняно-польових робіт складає 99%, що дасть змогу своєчасно та в повному обсязі провести комплекс весняно-польових робіт», — підсумував Олександр Варжевський.

Виконано за допомогою Disqus