Запорізькі аграрії очікують багатий урожай фруктів, овочів і ягід

7 квітня 2017 150 0
Запорізькі аграрії пророкують багатий врожай гороху, помідори й абрикоси — під питанням
biznes-prost.comЗапорізькі аграрії пророкують багатий врожай гороху, помідори й абрикоси — під питанням

Цього року аграрії сподіваються отримати добрий врожай і фруктів, і овочів, і ягід на території всій Запорізькій області. Єдина умова — сприятливі погодні умови, пише Depo.Запоріжжя.

Начальник відділу організації виробництва та маркетингу продукції рослинництва Департаменту агропромислового розвитку ЗОДА Ліна Субота розповіла, що нині стан усіх посівів добрий і задовільний. У цілому рослинам вистачає вологи для нормального росту та розвитку. Проте аграрії кажуть, що дощі необхідні, щоб запоріжці отримали добрий врожай і зернових, і фруктів, і овочів.

Синоптики прогнозують, що ґрунт буде забезпечений вологою на 80-100%, однак фермери зазначають, що багато вологи теж погано — деякі рослини почнуть хворіти. У тому випадку, якщо синоптики виявляться правими, запоріжці можуть залишитися без помідорів.

Очікують багатий урожай фруктів.

«Зима, що минула, не поморозила квіткові бруньки, тому і плодів має бути вдосталь. Однак, якщо прогнози синоптиків підтвердяться, то 10-15 квітня на території Запорізької області вночі будуть заморозки. Холодне повітря, у свою чергу, негативно вплине на фруктові дерева, що вже почали квітнути, наприклад, абрикоси», — говорить Ліна Субота.

Варто відзначити, що у нинішньому році набухання та розпускання бруньок у плодових культур було відмічено на 1,5-3,5 тижнів раніше, ніж зазвичай. Враховуючи темпи накопичення тепла, цвітіння плодових культур очікується у строки близькі до звичайних: абрикосу — 12-16 квітня, груші — 22-26 квітня, вишні та черешні — 24-28 квітня, яблуні — 28 квітня-2 травня.

А ось чого у запоріжців буде точно достатньо, так це гороху. Враховуючи попит, фермери засіяли горохом 55,2 тис. га, що склало 126% від запланованого.

Виконано за допомогою Disqus