Від початку посівної цукрових буряків посіяли більше ніж минулого року

24 квітня 2017 84 0
Через погіршення погодних умов уповільнився посів цукрових буряків
vkurse.uaЧерез погіршення погодних умов уповільнився посів цукрових буряків

Цьогоріч цукрових буряків посіяли майже на 2% більше. Станом на 20 квітня аграрії засіяли 274,1 тис. га, що на 1,8% більше ніж на 20 квітня минулого року, повідомляє прес-служба НАЦУ «Укрцукор».

Найбільші площі цукровим буряком засіяли на Вінниччині (54,5 тис. га), Полтавщині (36,1 тис. га), Хмельниччині (34,5 тис. га) та Тернопільщині (22,5 тис. га).

Через різке погіршення погодних умов у Харківській та Полтавській областях аграрії відстають у посівних роботах.

«Несподіваний удар аграріям нанесла погода, балканський циклон замість весняного тепла приніс сніг та заморозки, чим зіпсували настрій аграріям в період завершення посіву цукрових буряків. Така погода, безумовно, чинить негативний вплив на посіви та сходи рослин. В найбільшій зоні ризику Харківська, Черкаська, Вінницька, Дніпропетровська, Львівська та Тернопільська області», — прокоментував аналітик сировинних ринків та сільського господарства НАЦУ «Укрцукор» Василь Долінський

Фахівці зазначають, що цукрові буряки можуть витримувати зниження температури до мінус 3 градусів, але причиною хвилювань є те, що низька температура ґрунту протягом довгого часу гальмує розвиток насіння, а сніг, який розтанув може стати причиною замерзання льодяної кірки та вимерзання посівів. В регіонах, де сонце встигло добре прогріти ґрунт, про це не варто хвилюватись.

«Наразі, ще досить рано говорити про значні втрати посівів від вимерзання чи значного падіння густоти рослин, реальні збитки можна буде побачити після перших 5 — 7 днів потепління. Можливо, деякі господарства будуть змушені пересівати свої бурякові лани. Низка господарств призупинила посівну кампанію, так як Гідрометцентр обіцяє потепління з 26 квітня», — пояснює Василь Долінський.

Виконано за допомогою Disqus