Запізнення з посадкою картоплі призводить до втрати врожаю — експерт

29 квітня 2017 108 0
Запізнення з посадкою на 10 днів від оптимального строку призводить до недобору 2-3 ц/га бульб у день
dim-sad-gorod.comЗапізнення з посадкою на 10 днів від оптимального строку призводить до недобору 2-3 ц/га бульб у день

Тривалість процесу посадки картоплі не повинна перевищувати 8-10 днів. Запізнення з посадкою на 10 днів від оптимального строку призводить до недобору 2-3 ц/га бульб у день, протягом наступних 10-15 днів — 5-6 ц/га в день, пише «Пропозиція».

Про це розповідає кандидат сільськогосподарських наук, завідувач лабораторією насінництва Інституту картоплярства НААН Ольга Вишневська.

У разі запізнення погіршуються технологічні характеристики бульб картоплі. Спочатку висаджують надранні сорти (для літнього споживання), потім — ранньостиглі на насінницьких ділянках.

«Висадка ранніх сортів в оптимальні терміни дозволяє рослинам уникнути ураження фітофторозом. Після посадки насіннєвих ділянок беруться для посадки картоплі на продовольчі цілі, причому в першу чергу — родючі і удобрені ділянки, що дозволить забезпечити високий урожай зрілих бульб», — говорить експерт.

Посадку в ранні терміни доцільно проводити у попередньо нарізані гребені. Середня тривалість періоду посіву-сходів становить 16-34 дні. Посадка пророщених бульб дозволяє отримати сходи на 7-10 днів раніше.

Для прискорення настання фізичної стиглості ґрунту в верхніх горизонтах, ранньої появи сходів і їх захисту від заморозків використовують поліетиленову плівку в досходовий період — це сприяє збільшенню врожайності картоплі на 50%.

У насадженнях картоплі напрямок рядів має бути з півночі на південь — це дозволяє підвищити врожайність на 10-15% і істотно збільшити вміст крохмалю. Все це відбувається за рахунок кращої освітленості рослин у міжряддях, де збільшується маса бадилля, площа листя, підвищується продуктивність фотосинтезу, утворюються нові пагони.

Виконано за допомогою Disqus