Приватна метеостанція може зменшити ризик втрат під час посухи

18 травня 2017 124 0
Приватні метеостанції використовують для прогнозу втрат через посуху
pixabay.comПриватні метеостанції використовують для прогнозу втрат через посуху

Одна з можливостей уникнути прогнозованих втрат через посуху — впровадити на своєму полі приватну метеостанцію, яка вимірюватиме вологість грунтів та допоможе приймати рішення для підтримки урожаю, пише газета «Агробізнес Сьогодні».

Як зазначає експерт аграрного ринку, керуючий партнер страхового брокера EUROP Insurance Brokers Седрик Герман, однією з проблем прогнозування втрат через посуху під час агрострахування є недостатня кількість метеостанцій в Україні.

«На всій її території є лише 164 офіційні метеорологічні станції, з яких 140 перебувають у місцях, придатних для моніторингу сільськогосподарських угідь. У деяких випадках буває, що відстань від поля до найближчої метеостанції становить 50–100 км», — зазначає Седрик Герман.

Щоб вирішити цю проблему, можна використовувати спеціальний програмний продукт на ринку агровиробництва, котрий для заміру рівня вологості ґрунту використовуватиме дані супутників. Дані, отримані завдяки такій технології, також можуть дати підставу для виплати страхових відшкодувань у випадку настання страхового ризику.

«Для отримання точних результатів треба встановити одну таку станцію на 1 тис. га. І це як мінімум! Якщо є зміна рельєфу, то треба більше метеостанцій. Ми працюємо з одним великим агрохолдингом: у нього встановлено 100 метеостанцій — по одній на 4–5 тис. га. Навіть для нього цього недостатньо, щоб нормально оцінювати рівень опадів та використовувати винятково отримані дані для страхових продуктів», — зазначив аналітик.

Базова станція коштує приблизно $1–1,2 тис. Якщо користувачі хочуть отримати додаткові параметри, тоді слід приєднувати додаткові модулі, які можуть коштувати $2–3 тис.

«У нас є клієнт, який обробляє 8 тис. га. Раніше у нього було 2 метеостанції. Зараз він встановив ще 6. Для нього цього достатньо, і він може їх використовувати для страхування від посухи», — зауважив експерт.

При цьому такі метеостанції більшою мірою використовуються для аналізу ситуації, що дає можливість сільгоспвиробникові ухвалити рішення — коли краще посіяти, коли збирати, які культури краще обробляти з урахуванням погодних умов.

Виконано за допомогою Disqus