Всесвітнє сховище насіння знаходиться під загрозою

24 травня 2017 310 0
Всесвітнє сховище насіння
businessinsider.comВсесвітнє сховище насіння

Всесвітнє сховище насіння знаходиться у вічній мерзлоті на віддаленому острові між Норвегією і Північним полюсом. У ньому зберігаються зразки всіх зернових культур, відомих людству. У сховищі створені оптимальні умови для довгострокового зберігання зерна. Але різке підвищення температури в Арктиці порушило всі плани. До тунелю потрапило багато води, яка потім замерзла. Ця ситуація викликала занепокоєння у вчених та експертів, повідомляє «Вокруг света».

Якщо щось трапиться на Землі — стихійне лихо чи ядерна війна — людство може врятувати Всесвітнє сховище насіння.

Передбачалося, що воно буде замороженим ще близько 200 років. У ньому зібрані зразки зернових майже з усіх куточків світу. Призначення цього сховища — зберегти все біорізноманіття планети. Вчені називають його надією всього людства.

Всесвітнє сховище зерна було відкрите у 2008 р. З того часу вдалося зібрати 1 млн контейнерів з різними сортами. У кожному контейнері — по 500 зерен. У сховищі достатньо місця для розміщення ще 4,5 млн контейнерів. Зерно з Всесвітнього банку брали лише одного разу — у 2015р., для відновлення запасів у Сирії, які були знищені війною.

Всередині сховища підтримується температура 18 ˚С — в таких умовах зерно може зберігатися тисячі років. Відкривають сховище лише 3-4 рази на рік, щоб доставити нові зразки зерна. Щоб потрапити всередину, потрібно пройти п’ять дверей з кодовими замками. За безпеку сховища «відповідають» також білі ведмеді, які живуть на острові. Наразі вчені та експерти спостерігають за умовами у сховищі кожного дня, щоб вирішити, як діяти далі.

Виконано за допомогою Disqus