Ринок землі можна запустити за 3 роки ― Мірошніченко

6 червня 2017 86 0
Іван Мірошніченко, народний депутат, член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин
Kurkul.comІван Мірошніченко, народний депутат, член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин

Якщо парламент у 2017 р. підготує весь пакет законів для відкриття ринку землі, то його можна запускати за три роки. Такий прогноз в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com висловив народний депутат («Самопоміч»), член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошніченко.

Нагадаємо, він запропонував модель земельної реформи, яка складається з трьох блоків: перший ― запуск механізму оренди землі, другий ― розробка державних програм фінансування для середніх і дрібних виробників та фермерів, третій ― власне відкриття ринку землі з усіма «запобіжниками». Днями уряд утворив міжвідомчу робочу групу, яка має напрацювати концепцію першого етапу запуску ринку землі. До її складу увійшов ряд депутатів, у тому числі й Іван Мірошніченко.

«Законодавчих змін має бути кілька. У першу чергу потрібно закріпити норми про всі засади функціонування земельного ринку. Дані зміни повинні дати чітку відповідь: на що сподіватися юридичним та фізичним особам, іноземцям, які права власників паїв тощо. Крім того, слід прийняти закон про консолідацію земель, щоби вирішити питання «шахматки» полів. Ще одне ― врегулювати до кінця орендні відносини та інститут емфітевзису. І головне завдання підготовчого періоду ― дати можливість усім власникам, які цього хочуть, створити свій бізнес через механізм державної підтримки у вигляді виділення пільгових та довгострокових кредитів під конкретні проекти у сільській місцевості», ― зазначив народний депутат.

На думку політика, усі законодавчі основи, потрібні для втілення у життя трьох блоків його концепції земельної реформи, можна прийняти за рік.

«Усі три блоки треба приймати у законодавстві «одним пакетом», а їх реалізацію планомірно розвести у часі. Це можна зробити до кінця 2017 р. Щоб дійти до вільного ринку землі потрібно близько трьох років. Але протягом цього часу треба створити надійну законодавчу базу та дати можливість власникам земельних паїв почати власну справу на землі і стати на ноги. Люди повинні отримати право вибору ― або працювати самостійно, або здавати в оренду, або продати землю. Лише надання реальної альтернативи продажу землі змусить зняти усі «страхи» перед ринком землі, які зараз панують серед населення. Решта учасників (дрібні фермери та холдинги) також готуватимуться, знаючи правила», – наголосив Іван Мірошніченко.

Виконано за допомогою Disqus